Mayová: Británia a USA majú príležitosť stáť spolu opäť na čele

NETKY.SK • 27 Január 2017, 07:23 • 2 min
Mayová: Británia a USA majú príležitosť stáť spolu opäť na čele

WASHINGTON - Spojené štáty a Británia majú zodpovednosť obnoviť svoj "špecifický vzťah" pre novú éru a mohli by byť znovu "spoločne na čele", vyhlásila vo štvrtok britská premiérka Theresa Mayová.

slovakia

left justify in out

Premiérka to povedala na stretnutí republikánskych kongresmanov, ktoré sa konalo vo Filadelfii. Mayová sa dnes po prvý raz stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

 

"V časoch, keď spolu znova nachádzame svoju dôveru, keď vy obnovujete svoju krajinu a my svoju, máme príležitosť, vlastne zodpovednosť, oživiť náš špecifický vzťah do tejto novej éry," povedala Mayová.

 

Svet prechádza "obdobím zmien" a obe krajiny na to môžu odpovedať tak, že budú buď pasívnymi okolostojacimi, alebo "môžu ešte raz využiť príležitosť a byť spolu na čele," dodala predsedníčka britskej vlády.

 

Mayová sa stane prvou svetovou líderkou, ktorá sa stretne s nedávno inaugurovaným šéfom Bieleho domu. Podľa vlastných slov je "veľmi potešená", že obchodná dohoda medzi USA a Britániou je jednou z Trumpových priorít.

 

Premiérka označila iránsku jadrovú dohodu za "životne dôležitú pre regionálnu bezpečnosť", zatiaľ čo Trump sa vyhráža jej zrušením.

 

Mayová zhodnotila, že inštitúcie ako OSN či NATO, ktoré Trump viac ráz skritizoval ako zastarané, sú stále dôležité. Pripustila však, že "potrebujú reformu a obnovu, aby mohli byť relevantné aj v súčasnosti".

 

Mayová daruje Trumpovi "quaich" - škótsku misku "dôvery"

 

Britská premiérka Theresa Mayová daruje dnes pri príchode do Bieleho domu novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi škótsku misku "dôvery". Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

 

Premiérka odovzdá "quaich", teda škótsku dvojuchú plytkú šálku na pitie, ktorá sa kedysi pokladala za dar na nadviazanie spojenectva medzi rodinnými klanmi v oblasti Škótskej vysočiny na severe Británie.

 

Mayovej dar má odrážať jej nádeje na silný zväzok s novým prezidentom Spojených štátov, ako aj pripomenúť jeho škótsky pôvod.

 

Mayová prinesie Trumpovi takisto darčekový kôš s potravinami, vyprodukovanými vo vidieckom sídle Chequers, kam chodievajú oddychovať premiéri Spojeného kráľovstva. Kôš bude obsahovať jablkovú šťavu a slivkový lekvár z ovocia vypestovaného v záhradách sídla Chequers v anglickom grófstve Buckinghamshire.

 

V darčekovom koši bude dominovať tiež známy Bakewellský koláč - z marmelády, brusníc a bielej čokolády - upečený v sídle Chequers.

 

Quaich (vyslov "kuejk" alebo "kuejch") je odvodený zo slova v škótskej galčine, ktoré znamená miska či šálka, ako uvádzajú predstavitelia premiérkinho úradu.

 

Tento artefakt má pôvod na Škótskej vysočine, kde ho vodcovia klanov udeľovali na znak svojej pohostinnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona