Občania žijúci päť rokov v Británii, budú môcť ostať v krajine aj po brexite

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 16:50 • 2 min
Občania žijúci päť rokov v Británii, budú môcť ostať v krajine aj po brexite

BRUSEL - Občania Európskej únie žijúci v Spojenom kráľovstve päť rokov by mohli po vystúpení krajiny z bloku dostať "štatút usadených osôb", navrhla dnes britská premiérka Theresa Mayová na samite Európskej rady (ER) v Bruseli.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"O otázke, ako sa budú vynucovať práva občanov, budeme samozrejme rokovať, ale z nášho uhlu pohľadu budú obsiahnuté v britskom práve a budú garantované vysoko rešpektovanými britskými súdmi," vyhlásila Mayová.

 

Únia však trvá na tom, aby o právach občanoch EÚ v Británii nerozhodovali tamojšie súdy ale Súdny dvor EÚ.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes uviedol, že prísľub britskej premiérky Theresy Mayovej ohľadne zaručenia práv občanov EÚ nepovažuje za dostatočný.

 

"Je to krok vpred, ale iba tento krok nestačí," povedal dnes novinárom Juncker.

 

Predstavitelia EU zatiaľ nemajú informácie o tom, čo bude obsahovať britský návrh, čo dnes pred novinármi potvrdil aj Juncker. Na otázku či má predstavu o tom aký druh brexitu chce presadzovať Mayová, odpovedal krátko a stručne: "Nie".

 

Merkelová na konci prvého dňa dvojdňového summitu lídrov členských krajín EÚ uviedla, že britská premiérka Theresa Mayová svojim kolegom "jasne povedala", že občanom EÚ žijúcim takto dlho v Británii "budú môcť zostať plné práva" aj po odchode Británie z EÚ.

 

Merkelová vyhlásila: "To je dobrý štart."

 

Nemecká kancelárka však upozornila, že dvojročné rokovania o brexite, ktoré sa začali tento týždeň, prinášajú so sebou "mnoho, mnoho ďalších záležitostí".

Konkrétne spomenula ako príklady účet, ktorý bude musieť Británia za odchod z EÚ zaplatiť, a tiež situáciu na hraniciach s Írskom. "To znamená, že nám toho ostáva zvládnuť ešte veľa," dodala Merkelová.

 

Tento nový imigračný štatút by im garantoval právo zostať v Spojenom kráľovstve, ako aj právo na zdravotnú starostlivosť, vzdelanie a iné výhody po tzv. brexite. Mayová spresnila, že tento návrh bude prijatý len vtedy, ak budú zabezpečené rovnaké práva pre občanov Spojeného kráľovstva žijúcich v členských štátoch EÚ.

 

Tí, ktorí prídu do krajiny po tejto lehote, ale pred termínom brexitu v marci 2019, budú zaradení do "tolerančného obdobia" so zámerom regulácie ich imigračného štatútu s vyhliadkou na neskoršie uchádzanie sa o štatút usadenej osoby. Predpokladá sa, že toto tolerančné obdobie bude dvojročné, informuje britské médium.

 

Predmetná dohoda podľa Mayovej poskytne istotu trom miliónom ľudí, ktorí si v Spojenom kráľovstve "založili rodiny, rozbehli kariéru a významne prispeli do rozvoja tamojšej spoločnosti". Premiérka zdôraznila, že Londýn nechce rozdeľovať rodiny a nepraje si, aby musel z krajiny odísť čo i len jeden jej súčasný obyvateľ.

 

V členských krajinách Európskej únie žije momentálne 1,5 milióna občanov Spojeného kráľovstva. Vyjednávania medzi Londýnom a Bruselom o brexite sa oficiálne začali tento týždeň v pondelok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona