Mayová: Alžbeta II. je nesebecky oddaná krajine; je vzorom pre nás všetkých

NETKY.SK • 6 Február 2017, 17:16 • 2 min
Mayová: Alžbeta II. je nesebecky oddaná krajine; je vzorom pre nás všetkých

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vzdala poctu kráľovnej Alžbete II., ktorá sa stala dnes prvým britským panovníkom oslavujúcim zafírové výročie, teda 65 rokov na tróne. Mayová to označila za "nevšedný míľnik".

slovakia

left justify in out

Premiérka sa poďakovala 90-ročnej kráľovnej za "celoživotnú službu" svojej krajine. Unikátne výročie pripomenulo 41 výstrelov z dela v centre britskej metropoly Londýn, ale tie boli jedinou verejnou oslavou dnešnej významnej historickej udalosti.

 

"To, že (Alžbeta II.) nijako zvlášť neoslavuje skutočnosť, že je prvým panovníkom vládnucim 65 rokov, ale namiesto toho pokračuje v práci, ktorej venovala celý život, je jasným dôkazom jej nesebeckej oddanosti krajine," povedala Mayová.

 

"Ona je naozaj vzorom pre nás všetkých a som hrdá, že jej v mene krajiny môžem pokorne vyjadriť poďakovanie a zablahoželať pri príležitosti zafírového jubilea," dodala britská premiérka.

 

Kráľovná Alžbeta II. sa narodila v roku 1926 a na trón zasadla v roku 1952, keď mala 25 rokov. Vlani v septembri prekonala rekordne dlhú vládu kráľovnej Viktórie, svojej praprastarej matky, ktorá panovala v rokoch 1837-1901.

 

Systém konštitučnej monarchie v Británii znamená, že úloha kráľovnej ako hlavy štátu je zväčša reprezentatívna, čo umožňuje vláde riadiť krajinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies