Mayne-Nicholls žiadal od kandidátov na MS osobné výhody pre svojich príbuzných

NETKY.SK • 14 Január 2016, 15:27 • 2 min
Mayne-Nicholls žiadal od kandidátov na MS osobné výhody pre svojich príbuzných

ZÜRICH - Inšpektor kandidatúr na usporiadanie futbalových majstrovstiev sveta 2018 a 2022 Harold Mayne-Nicholls sa trestom výkonu funkcie spojenej s odvetvím na sedem rokov zodpovedá za to, že si pre svojich rodinných príslušníkov vymáhal rôzne výhody.

slovakia

left justify in out

Podľa rozsudku súdnej komory etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorá ho dištancovala na sedem rokov už v júli minulého kalendárneho roka, Čiľan predstaviteľov kandidatúr "opakovane žiadal o láskavosti súkromného charakteru, ako napríklad ubytovanie či iné služby pre príbuzných, napríklad syna, synovca či švagra", referovala FIFA bez toho, aby menovala konkrétnu krajinu či inštitúciu.

 

Dávnejšie sa objavili informácie, že Juhoameričan naliehal v tomto duchu na stredisko Aspire v katarskej Dauhe. Miestnu mládežnícku akadémiu, ktorá stála za úspešnou kandidatúrou Kataru na usporiadanie MS 2022, vraj žiadal o pracovné miesta pre príbuzných. Mayne-Nicholls vo svojej technickej správe pre FIFA v roku 2010 označil Katar za najriskantnejšieho z piatich uchádzačov o šampionát.


"Pán Mayne-Nicholls nekonal v súlade so záujmami FIFA a nebral do úvahy zodpovednosť spojenú s pozíciou vysokého funkcionára FIFA. Osoba, od ktorej sa očakávala neutralita a dôveryhodnosť, dala prednosť osobnému prospechu," uvádza sa ďalej v zdôvodnení rozsudku. Po jeho zverejnení sa Mayne-Nicholls môže odvolať na príslušnej komisii FIFA.

 

Päťdesiattriročný bývalý novinár s anglickými a chorvátskymi predkami Mayne-Nicholls ešte v roku 2014 zvažoval kandidatúru do funkcie prezidenta FIFA v súvislosti s májovými voľbami šéfa organizácie. Vedením šesťčlenného hodnotiaceho tímu ho poverili v roku 2010. Návštevy u kandidátov sa uskutočnili od júla do septembra 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies