Maximálna štátna prémia sa ani v budúcom roku nemení

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 10:53 • 2 min
Maximálna štátna prémia sa ani v budúcom roku nemení

BRATISLAVA - Výška štátnej prémie pri stavebnom sporení by sa v budúcom roku meniť nemala. Zostať by mala na úrovni 5 % z ročného vkladu a maximálna výška prémie má tiež dosiahnuť 66,39 eura. Vyplýva to z opatrenia, ktoré Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Opatrenie, ktorým sa stanovuje výška štátnej prémie, rezort financií predkladá každoročne. "V roku 2018 stavebný sporiteľ pri uplatnení nároku na zákonom stanovenú maximálnu sumu štátnej prémie musí vložiť na účet stavebného sporenia finančné prostriedky vo výške 1327,80 eura," vyčíslilo ministerstvo.

 

Proces stanovenia percentuálnej výšky štátnej prémie je automatický a odvíja sa od vzorca, ktorý je zadefinovaný v zákone o stavebnom sporení. Výpočet percentuálneho podielu štátnej prémie podľa vzorca vychádza z referenčnej sadzby, ktorá sa rovná jednoduchému aritmetickému priemeru za rozhodujúce obdobie priemerných výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov tvoriacich bázu indexu pre štátne dlhopisy za obdobie od 1. júla 2016 do 30. júna 2017. Potvrdené sú Burzou cenných papierov v Bratislave.

 

"Po dosadení referenčnej sadzby do vzorca je percentuálna výška štátnej prémie vypočítaná na 0,6357 %. Po zaokrúhlení na 0,5 % sa upravila na výsledného 0,5 %. Keďže percentuálna výška štátnej prémie z ročného vkladu vypočítaná podľa vzorca je nižšia ako minimálna výška štátnej prémie ustanovená zákonom, štátna prémia na rok 2018 sa určuje v jej minimálnej výške, a to vo výške 5 % z ročného vkladu, najviac v sume 66,39 eura," uviedol rezort financií.

 

Opatrenie má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2018. Návrh nemá podľa MF SR vplyv na verejné financie, pretože jeho účelom je len oznámenie percentuálnej výšky štátnej prémie na nasledujúci kalendárny rok. Štátna prémia za rok 2018 bude totiž sporiteľom vyplatená v roku 2019 a finančné prostriedky sú zabezpečené v kapitole Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v plánovanom objeme 24 miliónov eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona