Maximálna štátna prémia by mala aj v budúcom roku dosiahnuť 66,39 eura

NETKY.SK • 9 August 2016, 10:54 • 2 min
Maximálna štátna prémia by mala aj v budúcom roku dosiahnuť 66,39 eura

BRATISLAVA – Výška štátnej prémie pri stavebnom sporení by sa v budúcom roku meniť nemala. Zostať by mala na úrovni 5 % a maximálna výška prémie má tiež dosiahnuť 66,39 eura. Na jej získanie tak v budúcom roku budú musieť Slováci na svoj účet stavebného sporenia vložiť rovnakú sumu ako tento rok, a to 1327,80 eura.

slovakia

left justify in out

Opatrenie, ktorým sa stanovuje výška štátnej prémie Ministerstvo financií (MF) SR už predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Proces stanovenia percentuálnej výšky štátnej prémie je automatický a odvíja sa od vzorca, ktorý je zadefinovaný v zákone o stavebnom sporení. Výška percentuálneho podielu štátnej prémie podľa vzorca vychádza z referenčnej sadzby, ktorou je jednoduchý aritmetický priemer priemerných výnosov do splatnosti štátnych dlhopisov, ktoré tvoria bázu dlhopisového indexu pre štátne dlhopisy počítaného a zverejneného v obchodných dňoch Burzou cenných papierov v Bratislave za rozhodujúce obdobie, zdôvodnilo ministerstvo s tým, že rozhodujúce obdobie je od 1. júla predchádzajúceho kalendárneho roka do 30. júna aktuálneho kalendárneho roka.

 

"Po dosadení referenčnej sadzby do vzorca je percentuálna výška štátnej prémie vypočítaná na 0,7749 %. Po zaokrúhlení na 0,5 % sa upravila na výsledné 1 %. Keďže percentuálna výška štátnej prémie z ročného vkladu vypočítaná podľa vzorca je nižšia ako minimálna výška štátnej prémie ustanovená zákonom, štátna prémia na rok 2017 sa podľa zákona určuje v jej minimálnej výške, a to vo výške 5 % z ročného vkladu, najviac v sume 66,39 eura," uviedol rezort financií.

 

Opatrenie o výške štátnej prémie má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2017. Návrh opatrenia nemá podľa MF SR vplyv na verejné financie, pretože jeho účelom je len oznámenie percentuálnej výšky štátnej prémie na nasledujúci kalendárny rok.

 

Vplyv na rozpočet verejnej správy má zákon o stavebnom sporení, tento vplyv je však pre rok 2018. Štátna prémia za rok 2017 bude totiž sporiteľom vyplatená v roku 2018 a finančné prostriedky sú zabezpečené v kapitole Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies