Mávajú nočné mory nevidiaci ľudia? Štúdie priniesli odpoveď na túto otázku

NETKY.SK • 24 Január 2018, 06:00 • 2 min
Mávajú nočné mory nevidiaci ľudia? Štúdie priniesli odpoveď na túto otázku

Naše sny sú takpovediac po celý život pre nás záhadou. Po prebudení z nočnej mory nás často predstava, že by to mohla byť pravda vydesí. Ako však sníva nevidiaci človek?

slovakia

left justify in out

Jednou z mnohých je štúdia publikovaná v Sleep Medicine z roku 2014 a zaoberala sa nevidiacimi ľuďmi a ich snami. Neurológovia v Kodani mali na starosti 25 nevidiacich. Z nich predstavovalo 11 ľudí nevidiacich od narodenia a 14, ktorí oslepli po dosiahnutí 1 roka života. Počas 4 týždňov si títo ľudia mali viesť snový denník. 

 

Denník obsahoval otázky: Akú formu majú ich sny?, Čo vidia vo svojich snoch?, Mávajú aj nočné mory?… Počas štúdie sa zistilo, že majú oveľa viac rozvinuté ostatné zmysly počas snov, ako vidiaci ľudia. Počuli oveľa viac zvukov, mali živé pocity, chute a vône. Na vizuálne vnemy si nevidiaci vedia skôr spomenúť zo sna. 

 

Zistilo sa, že tí ktorí stratili zrak neskôr, mali sny očosi živšie. Mnoho z nich dokázalo popísať objekty či scény, až si vedci mysleli, že účastníci nie sú slepí. Zistilo sa aj, že čím dlhšie človeknevidí, tým hmlistejšie sú aj jeho vizuálne dojmy zo sna. Emócie i témy, ktoré sa im prisnili boli podobné. 

 

Nočné mory boli však u nevidiacich od narodenia oveľa častejšie. Snívalo sa im, že ich zrazilo auto či spadli, pretože nevedeli kam idú. Je to aj logické, keďže od narodenia nevidia, a prečo sa im práve sníva o tomto strachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies