Maturantov čakajú od budúceho týždňa ústne skúšky

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 10:58 • 2 min
Maturantov čakajú od budúceho týždňa ústne skúšky

BRATISLAVA - Stredoškolákov v posledných ročníkoch čakajú od budúceho týždňa ústne maturity. Obdobie ústnych skúšok na jednotlivých stredných školách potrvá od 20. mája do 7. júna. Niektorí maturanti preto už tento týždeň vstúpili do akademického týždňa.

slovakia

left justify in out

Pri ústnych maturitách žiak odpovedá pred predmetovou maturitnou komisiou. Vyžrebuje si jedno zo schválených maturitných zadaní, v predmete teoretická časť odbornej zložky maturitnej skúšky si žiak žrebuje jednu zo schválených tém. Ústna odpoveď je verejná. 

Tento rok sa maturuje na 757 stredných školách po celom Slovensku. Na tohtoročné maturitné skúšky sa prihlásilo 57 232 žiakov na školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským. 

Maturanti sa od 12. do 15. marca zapotili pri písomných maturitách. Pri tohtoročných maturitách sa kladie väčší význam na úspešnosť maturantov z externého testu i písomnej práce pri celkovom hodnotení maturitnej skúšky. 

Pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu, sa teraz bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na 3 alebo lepšie. Vtedy pre úspešné zvládnutie maturitnej skúšky musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce alebo viac ako 33 percent z externého testu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Maturanti z matematiky, ktorá má iba externý test, musia dosiahnuť buď viac ako 25-percentnú úspešnosť, ak zvládnu ústnu skúšku nie horšie ako na známku 3, alebo viac ako 33-percentnú úspešnosť, ak budú ústne odpovedať na 4.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona