Maturanti zvládli test zo slovenčiny priemerne na 53,4 percenta

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 15:05 • 2 min
Maturanti zvládli test zo slovenčiny priemerne na 53,4 percenta

BRATISLAVA - Na riadnom a náhradnom termíne externej časti a písomnej forme internej časti maturitnej skúšky sa v tomto školskom roku zúčastnilo 44 991 žiakov. Úspešnejší boli v testoch žiaci, ktorí si vybrali elektronické testovanie. Z matematiky boli žiaci úspešnejší v úlohách z algebry, menej sa im darilo s funkciami. V testoch z anglického jazyka sa im najviac darilo v čítaní s porozumením, v nemeckom jazyku pri úrovni B2 boli úspešnejší v úlohách z lexiky, gramatiky a v čítaní s porozumením. Informovala o tom Martina Slušná z komunikačného odboru ministerstva školstva.

slovakia

left justify in out

V teste zo slovenského jazyka a literatúry bola priemerná úspešnosť testu 53,4 percenta. Žiaci gymnázií dosiahli úspešnosť 66,1 percenta, žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií mali úspešnosť 46,4 percenta. Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 33 percentám v riadnom a náhradnom termíne dosiahlo 4 871 žiakov (11,7 percenta). Z hľadiska obsahu testu boli žiaci najúspešnejší v literárnej zložke, nasledovala oblasť čítanie s porozumením a najmenej úspešní boli v jazykovej zložke.

 

Priemerná úspešnosť testu z maďarského jazyka a literatúry bola 55,5 percenta. Žiaci gymnázií dosiahli vyššiu úspešnosť (66,4 percenta) ako žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií (47,1 percenta). Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 33 percentám v riadnom termíne dosiahlo 136 žiakov (7,5 percenta). V teste zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry v školách s vyučovacím jazykom maďarským dosiahli žiaci priemernú úspešnosť testu 48,6 percenta. Žiaci gymnázií dosiahli aj v tomto prípade vyššiu úspešnosť (58,1 percenta) ako žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií (41,2 percenta). Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 33 percentám v riadnom termíne dosiahlo 341 žiakov (18,7 percenta).

 

V teste z matematiky boli žiaci najúspešnejší v algebre. Žiaci gymnázií v nej dosiahli 60,4 percentnú úspešnosť, žiaci stredných odborných škôl 47,3 percentnú úspešnosť. Najnižšiu úspešnosť mala časť stereometria, kde bol priemer na gymnáziách 51,7 percenta a na stredných odborných školách 28 percent. Žiakom stredných odborných škôl robili problém aj kombinatorika, pravdepodobnosť a štatistika či funkcie. Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 54,3 percenta. Gymnáziá dosiahli pri matematike významne vyššiu úspešnosť 60,4 percenta ako žiaci stredných odborných škôl, ktorí priemerne dosiahli 36,9 percenta. Maturitu z matematiky si vybralo 13,5 percenta maturantov, z toho bolo 73,8 percenta žiakov gymnázií a 26,2 percenta žiakov stredných odborných škôl. Gymnazisti, ktorí si matematiku vybrali ako voliteľný predmet, mali úspešnosť 60,2 percenta. Žiaci, ktorí maturujú z matematiky ako dobrovoľného predmetu, dosiahli úspešnosť 40,3 percenta.
Priemerná úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B1 bola 57,5 percenta, priemerná úspešnosť na úrovni B2 bola 63,7 percenta. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci na úrovni B1 v časti čítanie s porozumením, žiaci na úrovni B2 v časti počúvanie s porozumením. Najnižšiu úspešnosť dosiahli žiaci oboch úrovní, ako aj po minulé roky, v časti gramatika a lexika.

 

Priemerná úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B1 bola 40,3 percenta, priemerná úspešnosť na úrovni B2 bola 55 percent. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci v oboch úrovniach v časti gramatika a lexika. Najnižšiu úspešnosť dosiahli žiaci na úrovni B1 v časti čítanie s porozumením, žiaci na úrovni B2 v časti počúvanie s porozumením.

 

Riadny termín externej časti maturitnej skúšky sa konal 15. až 18. marca. Náhradný termín bol od 12. do 14. apríla, a to pre 120 žiakov. Žiaci, ktorí neuspeli v externej časti maturitnej skúšky, respektíve v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky, majú možnosť zopakovať vybranú časť maturitnej skúšky v opravnom termíne. Ten sa bude konať 6. až 9. septembra, pričom prihlásiť sa na ňu musia riaditeľovi školy do 30. júna.

 

Z celkového počtu žiakov, ktorí sa zúčastnili na písomných maturitách, bolo aj 1 527 žiakov so zdravotným znevýhodnením. Zo 726 stredných škôl bolo 654 s vyučovacím jazykom slovenským, 43 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, 28 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským. Na elektronickej forme maturitnej skúšky sa zúčastnilo 2 317 žiakov zo 115 škôl.

 

Žiaci písali externú časť maturitnej skúšky v riadnom aj náhradnom termíne z vyučovacích jazykov, a to z predmetov slovenský jazyk a literatúra (41 772 žiakov), na školách s vyučovacím jazykom národnostných menšín aj z predmetov maďarský jazyk a literatúra (1 818 žiakov), slovenský jazyk a slovenská literatúra (1 820 žiakov) a ukrajinský jazyk a literatúra (21 žiakov). Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka, vybrať si mohol anglický jazyk, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky jazyk. Žiaci gymnázií povinne maturovali z cudzieho jazyka na vyššej úrovni obťažnosti, teda úrovni B2. Žiaci stredných odborných škôl a konzervatórií si mohli vybrať medzi úrovňami B1 (nižšia) a B2 (vyššia úroveň). Žiaci gymnázií si mohli vybrať matematiku ako voliteľný, alebo ako dobrovoľný maturitný predmet. Žiaci stredných odborných škôl si môžu matematiku voliť iba ako dobrovoľný maturitný predmet.

 

Študent môže robiť ústnu formu internej časti maturitnej skúšky bez ohľadu na výsledok externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. Pri celkovom hodnotení sa budú brať do úvahy výsledky z ústnej aj písomnej časti maturitnej skúšky. Ak z ústnej odpovede žiak dostane známku 3 a lepšiu, pre úspešné zvládnutie celej maturitnej skúšky je potrebné, aby v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky získal viac ako 25 percent z celkového počtu bodov alebo v externej časti získal viac ako 33 percent z celkového počtu bodov. V prípade, že z ústnej odpovede dostane známku 4, úspešne zmaturuje len vtedy, ak v písomnej forme internej časti získal viac ako 25 percent bodov a súčasne v externej časti získal viac ako 33 percent bodov. Ak má daný predmet len externú časť, platí podmienka úspešnosti nad 25 percent pri ústnej odpovedi za 3 a lepšie, respektíve nad 33 percent, ak z ústnej maturity dostane žiak známku 4. V prípade, že predmet nemá ani externú časť, na úspešné zmaturovanie z tohto predmetu stačí dosiahnuť z ústnej odpovede prospech nie horší ako 4.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona