Matthewovi McConaugheymu udelili cenu za prínos do filmu

NETKY.SK • 22 Október 2014, 18:45 • 2 min
Matthewovi McConaugheymu udelili cenu za prínos do filmu

USA - Americkému hercovi Matthewovi McConaugheymu udelili cenu American Cinematheque Award za prínos do filmu. Štyridsaťštyriročný rodák z Texasu sa tak stal dvadsiatym ôsmim držiteľom tohto ocenenia.

slovakia

left justify in out

Počas slávnostného večera, ktorý sa konal v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills, si herca uctili aj jeho kolegyne Kate Hudson, Jennifer Garner, Reese Witherspoon, Anne Hathaway a taktiež režisér Christopher Nolan.

 

"Myslím, že nedávny úspech Matthewa spočíva v tom, že sme dobehli na jeho úroveň. Som veľmi hrdý, že ho poznám," vyhlásil na ceremoniáli Christopher Nolan. "Nikdy som nepracoval s hercom, ktorý by bol taký vytrvalý v hľadaní pravdy vo všetkom, čo robí. Je to umelec, ktorý nedokáže povedať 'Podaj soľničku' bez toho, aby to niečo neznamenalo," uviedol tiež režisér snímky Interstellar, v ktorej McConaughey stvárnil jednu z hlavných postáv. "Je to skutočne mimoriadny herec, žiariaca hviezda," vyjadrila sa zasa Kate Hudson, ktorá si s McConaugheym zahrala vo filmoch Ako prísť o muža za 10 dní (2003) a Mačacie zlato (2008). "Naučil som sa milovať film. Myslím, že mám radšej nakrúcanie ako sledovanie filmov," povedal v ďakovnej reči McConaughey, ktorý pôvodne študoval právo, no napokon sa rozhodol stať hercom. 

 

Cenu American Cinematheque Award v minulosti udelili aj Robertovi Downeymu Jr., Mattovi Damonovi, Julii Roberts, Samuelovi L. Jacksonovi, Georgeovi Clooneymu, Nicole Kidman, Tomovi Cruisovi, Martinovi Scorsesemu, Robinovi Williamsovi či Eddiemu Murphymu. 

 

Kariéra Matthewa McConaugheya sa naplno rozbehla v roku 1996, keď stvárnil právnika Jakea Brigancea v adaptácii knihy autora bestsellerov Johna Grishama Čas zabiť. V nasledujúcom roku sa po boku Jodie Foster objavil v mysterióznom sci-fi trileri Kontakt a po boku Morgana Freemana a Anthonyho Hopkinsa si zahral v historickej dráme Amistad režiséra Stevena Spielberga. Rodák z texaského mesta Uvalde sa predstavil v romantických komédiách ako napríklad Svadby podľa Mary (2001), Ako prísť o muža za 10 dní (2003), Lemra lemravá (2006) či v dobrodružnej komédii Sahara (2005). V roku 2011 ho diváci mohli vidieť aj v krimidráme Obhajca či komédii Bernie, zatiaľ čo predvlani si zahral v snímkach Reportér, Mud a životopisnej dramédii Magic Mike. V minulom roku sa predstavil vo filmoch Vlk z Wall Street a Klub poslednej nádeje. Za stvárnenie muža trpiaceho AIDS v druhej menovanej snímke získal Oscara, Zlatý glóbus, cenu SAG a tiež Critics’ Choice Movie Award. Zahral si tiež v seriáli Temný prípad (True Detective, 2014), za ktorý mu udelili Critics’ Choice Television Award. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies