Mattarella zložil prísahu, sľúbil boj s mafiou

NETKY.SK • 3 Február 2015, 13:14 • 2 min
Mattarella zložil prísahu, sľúbil boj s mafiou

RÍM - Taliansky ústavný sudca Sergio Mattarella, ktorého poslanci v sobotu zvolili za nového prezidenta, v utorok zložil prísahu a oficiálne sa stal novou hlavou Talianska.

slovakia

left justify in out

Počas svojho príhovoru k poslancom sľúbil boj proti organizovanému zločinu. Kandidát premiéra Mattea Renziho zároveň označil za "alarmujúce" rozšírenie mafie z tradičných bášt na juhu krajiny do severotalianskych miest. Nová hlava štátu si taktiež na mušku vzala korupciu. Tá podľa neho "okráda obyvateľov o zdroje, ktoré im patria, a znechucuje trhy, čím trestá čestných a schopných ľudí".

 

Mattarella, nástupca Giorgia Napolitana a v poradí 12. prezident Talianska od konca druhej svetovej vojny, je 73-ročný rodák zo sicílskeho Palerma. V politike pôsobí dlhé roky a v minulosti zastával aj ministerské posty. Ako šéf rezortu obrany vo vláde premiéra Massima D'Alemu v roku 1999 okrem iného podporil zásah síl NATO vo vtedajšej Juhoslávii vedenej Slobodanom Miloševičom. Následne pôsobil ako poslanec a spoluzaložil súčasnú vládnu Demokratickú stranu. V roku 2011 ho parlament zvolil za ústavného sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona