Mattarella: Odpor voči vojne a neľudskému násiliu je základom Talianska

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 17:15 • 2 min
Mattarella: Odpor voči vojne a neľudskému násiliu je základom Talianska

RÍM/MILÁNO - Za účasti prezidenta Sergia Mattarellu a ďalších štátnych a vládnych činiteľov si dnes Taliansko pripomenulo 70. výročie oslobodenia spod fašizmu. Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

slovakia

left justify in out

Najvyšší taliansky predstaviteľ položil v Ríme symbolicky veniec k Hrobu neznámeho vojaka.

Sergio Mattarella sa následne presunul do Milána, kde vystúpil na spomienkovom podujatí. Taliansky prezident označil pri tejto príležitosti 25. apríl za "sviatok všetkých" a za "oslavu nádeje" pre mladú generáciu. Zároveň zdôraznil, že odpor voči vojne a neľudskému násiliu je "etickým základom" talianskeho národa.

 

Presne 25. apríla 1945 prevzal moc na severe Talianska partizánsky Národný oslobodzovací výbor. O tri dni neskôr došlo k likvidácii fašistického diktátora Benita Mussoliniho a jeho milenky Clary Petacciovej, čo podľa historikov ovplyvnilo aj rozhodnutie Adolfa Hitlera spáchať samovraždu.

 

Spojenci, ktorí začali inváziu na taliansky stredomorský ostrov Sicília 10. júla 1943, oslobodili Taliansko 2. mája 1945.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies