Matovičovou živnosťou sa už zaoberá Výbor, Poliačik: Narazili sme na nedokonalosť ústavného zákona

NETKY.SK • 21 September 2016, 17:07 • 2 min
Matovičovou živnosťou sa už zaoberá Výbor, Poliačik: Narazili sme na nedokonalosť ústavného zákona

BRATISLAVA – Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií dnes prijal podnet vo veci znovuoživenej živnosti poslanca NR SR za OĽaNO Igora Matoviča. Povedal to dnes na tlačovej besede predseda výboru Martin Poliačik (SaS) s tým, že výbor k takejto delikátnej veci zasadne na začiatku ďalšej parlamentnej schôdze, pravdepodobne 20. októbra.

slovakia

left justify in out

„Rozhodol som sa požiadať o výklad niektorých sporných vecí Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied. Hlavnou otázkou je, kedy sa stáva právoplatným rozhodnutie výboru, pretože od toho sa odvíja to, v akom režime budeme postupovať,“ povedal Poliačik.


„Mrzí ma, do akej situácie sme sa dostali. Cítite, že sme narazili na nedokonalosť ústavného zákona. A práve sa dostávame do situácie, keď na základe nedbanlivosti, zabudnutia, hovoríme o odobratí poslaneckého mandátu,“ povedal s tým, že 25. mája požiadal, aby každý poslanecký klub poskytol poslanca, ktorý bude riešiť ústavný zákon v rámci zriadenej pracovnej skupiny. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ho však podľa slov Poliačika odmietol so slovami, že nebude legitimizovať žiadnu činnosť, ktorú bude iniciovať SaS.

 

„Nezaujímalo ho, že som predseda výboru. Sme zablokovaní, lebo Danko je márnomyseľný na to, aby sa venoval poriadnej práci NR SR,“ dodal. „Ústavný zákon by sme mali zmeniť. Je veľmi slabý tam, kde má byť prísny,“ povedal.


Poliačik zdôraznil, že s Matovičom nemá žiadny spor a výbor bude rozhodovať na základe platného zákona. Výbor podľa neho nemá skúmať, či poslanec aktívne podniká a či má z toho zisk. „Ak ma aktívnu živnosť, výbor koná,“ reagoval. Pri prípadoch ako je tento treba do zákona podľa Poliačika dostať vôľu. „Aby bolo možné rozhodnúť, že jeho chyba nemá znamenať to, aby prišiel o mandát,“ povedal. Avšak doplnil, že nevidí dôvod, prečo by mali konať v prípade poslanca inak ako v prípade obyčajného občana bez verejnej funkcie.


Poliačik Matovičovi vraj už pred letom odporučil, aby sa obrátil na Ústavný súd SR. Matovič tak urobil až teraz. „Jedine súd nám môže dať rozhodnutie,“ dodal. „Za seba hovorím, že ak by na základe opomenutia bol Matovič prvý, kto príde o poslanecký mandát, tak by to vypovedalo o žalostnom stave tohto právneho štátu,“ uzavrel Poliačik.


Alena Krempaská a Peter Weisenbacher podali podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Podľa nich by sa mal vzdať mandátu a nezaťažovať výbor potrebným vyšetrovaním. Upozornili, že podľa živnostenského registra SR je živnosť s názvom Mgr. Igor Matovič - regionPRESS znovu aktívna. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií prvýkrát 16. júna 2016 rozhodol o tom, že Matovič zaplatí pokutu vo výške šesťnásobku platu poslanca parlamentu (1 961 eur).

 

Dôvodom je, že poslanec s oneskorením obnovil pozastavenie svojej živnosti. Pozastavenie živnosti Matovičovi vypršalo 10. augusta 2013, pričom opätovne živnosť pozastavil až 2. septembra 2013, čím porušil ustanovenie ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcie verejného činiteľa. Pozastavenie živnosti podľa zákona o živnostenskom podnikaní nemôže trvať kratšie ako šesť mesiacov a dlhšie ako tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona