Matovičovci trvajú na svojej novele zákona o občianstve

NETKY.SK • 27 August 2012, 06:33 • 2 min
Matovičovci trvajú na svojej novele zákona o občianstve

Matovičovci trvajú na svojej novele zákona o občianstve - Politika Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa neplánujú vzdať svojho zámeru upraviť zákon o štátnom občianstve. Prijatie novely závisí od Smeru-SD.

slovakia

left justify in out

imgObyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa neplánujú vzdať svojho zámeru upraviť zákon o štátnom občianstve. Prijatie novely závisí od Smeru-SD. Líder obyčajných Igor Matovič sociálnym demokratom odkazuje, aby nepolitikárčili a návrh OĽaNO na septembrovej schôdzi podporili. "Nech už prestanú politikárčiť, je to len zbytočné divadlo, ktoré neprospieva Slovensku," povedal pre TASR Matovič.
      Poslanci zo Smeru-SD nedávno hovorili, že si chcú počkať na úpravu zákona z dielne ministerstva vnútra. Rezort plánuje právnu normu predložiť v priebehu tohto polroka. Podľa Matoviča sociálni demokrati nevymyslia žiadne nové riešenie. "Koleso už vymyslené bolo," poznamenal. Pripomenul zároveň, že v minulom volebnom období predkladal Smer-SD podobný návrh ako v súčasnosti OĽaNO.
      Matovičovci chcú svojou novelou vrátiť občianstvo SR ľuďom, ktorí ho stratili napriek tomu, že mali na príslušný štát reálne väzby. Právna norma má zjemniť zákon prijatý počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Kabinet ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.
      Na základe tohto zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Počas minulej vlády Ivety Radičovej sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Pochádzali z dielne vtedajšej koalície, od matovičovcov, aj od Smeru-SD.
      Podľa informácií z júla prišlo v dôsledku súčasného zákona od 17. júla 2010 o slovenské občianstvo 296 ľudí, z toho 134 mužov a 162 žien. Väčšina z nich (149) stratila slovenské občianstvo kvôli prijatiu českého. O slovenské občianstvo prišli aj osoby, ktoré prijali rakúske občianstvo (37), nemecké (34), maďarské (25), britské (17), holandské (11), americké (10), francúzske, islandské, nórske (všetky po 2), austrálske, belgické, čínske, kanadské, švajčiarske, talianske a ukrajinské (všetky po 1). Slovenské štátne občianstvo nadobudlo celkom 631 osôb.
      Právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Plénum ÚS SR prijalo podanie skupiny 30 poslancov na ďalšie konanie. Ich žiadosti na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení zákona o štátnom občianstve však súd nevyhovel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona