Matovičovci chcú trestať firmy, ktoré živnostníkom neplatia za prácu

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 12:22 • 2 min
Matovičovci chcú trestať firmy, ktoré živnostníkom neplatia za prácu

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Igor Matovič a Martin Fecko chcú trestať firmy, ktoré nevyplácajú živnostníkom faktúry za ich vykonanú prácu. Trestno-právnu ochranu pre živnostníkov navrhujú v novele Trestného zákona. Parlament by sa ňou mal zaoberať na májovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Zmenou právnej normy mienia poslanci zaviesť novú skutkovú podstatu trestného činu nevyplatenia faktúry. Spáchať ho má podľa návrhu ten, kto má peniaze na vyplatenie faktúry, ale nevyplatí cenu práce z vystavenej faktúry živnostníkov do 30 dní po jej splatnosti. Ale aj ten, kto bude mariť vyplatenie týchto peňažných prostriedkov.

 

Trestný čin nevyplatenia faktúry chcú matovičovci zadefinovať ako prečin, za ktorý môže ísť páchateľ až na tri roky do väzenia. Na jeden až päť rokov by mohol ísť sedieť páchateľ, ktorý uvedeným trestným činom spôsobí väčšiu škodu, čiže aspoň 2660 eur, z osobitného motívu alebo voči viac ako desiatim živnostníkom.

 

V prípade, ak by páchateľ spôsobil značnú škodu, čiže aspoň 26.600 eur, mohol by ísť do väzenia na tri až osem rokov. "A v prípade spôsobenia škody veľkého rozsahu, čiže aspoň 133.000 eur, by sa páchateľ potrestal odňatím slobody na sedem až dvanásť rokov," dopĺňajú predkladatelia.

 

Matovičovci sa pre zmenu zákona rozhodli preto, že živnostníci majú podľa nich dnes veľmi obmedzené možnosti pri vymáhaní svojich faktúr súdnou cestou a veľké firmy s tým podľa OĽaNO neraz vopred počítajú.

 

"V súčasnosti najviac doplácajú na rôzne nekalé obchodné praktiky, ktorých výsledkom je ich finančná likvidácia. Veľké firmy bežne súťažia v elektronických aukciách s veľmi nízkymi cenami, pričom už v tomto štádiu súťaženia vopred počítajú s tým, že za nevyplatenie faktúr voči malým subdodávateľom nebudú nijako trestne postihnuté," opisujú situáciu poslanci OľaNO. Novelizácia zákona má súčasný stav podľa poslancov napraviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies