Matovičovci chcú, aby zverejnenie tajných nahrávok o korupcii nebolo trestané

NETKY.SK • 26 August 2014, 17:18 • 2 min
Matovičovci chcú, aby zverejnenie tajných nahrávok o korupcii nebolo trestané

BRATISLAVA - Poslanci OĽaNO chcú, aby tajné nahratie a zverejnenie nahrávok z dôverných rozhovorov nebolo trestané, pokiaľ to odhaľuje trestný čin, napríklad korupciu.

slovakia

left justify in out

Dosiahnuť to mienia novelizáciou Trestného zákona. Parlament by sa mal ich návrhom zaoberať na septembrovej schôdzi. Líder OĽaNO Igor Matovič nahral súkromný rozhovor s Radoslavom Procházkom zo Siete. Hovorí sa v ňom o platení faktúr bez dokladu.
     

Obyčajní navrhujú novelu preto, že existuje podľa nich kontroverzná skutková podstata trestného činu dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy. Úskalia tohto trestného činu sa podľa OĽaNO ukázali pri snahe trestne stíhať režisérku Zuzanu Piussi v súvislosti s jej dokumentárnym filmom Nemoc tretej moci.
     

Podobne to je podľa OĽaNO aj pri nemožnosti zverejniť nahrávku s Radoslavom Procházkom. Tá podľa obyčajných usvedčuje Procházku z protiprávneho konania v súvislosti s financovaním jeho prezidentskej kampane. OĽaNO poukazuje aj na utajené nahrávky z káuz Gorila a Sasanka, ktoré sa objavili na verejnosti. Obyčajní poukazujú, že vo všetkých prípadoch nahrávky mali napomáhať odhaleniu korupčného konania, hoci tieto nahrávky vznikli rôznymi spôsobmi, prípadne unikli na verejnosť "nedopatrením".
     

Matovičovo hnutie chce, aby nebol trestne stíhaný ten, kto zhotoví nahrávku a zverejní ju s cieľom prekaziť pripravovaný či páchaný trestný čin alebo s cieľom oznámiť spáchaný trestný čin. Rovnako by nemal byť podľa návrhu trestne stíhaný ten, kto nahrá a zverejní nahrávku verejného činiteľa. "Pričom sa vyhotovený záznam alebo jeho časť musí týkať ohrozovania alebo poškodzovania verejného záujmu zo strany tohto verejného činiteľa," píše sa v návrhu novely zákona.
     

"Ochrana osobnostných práv verejného činiteľa a zásah do jeho cti a ľudskej dôstojnosti vrátane výnimočných prípadov zásahov do jeho súkromia musí v prípade konfliktu s ochranou verejného záujmu ustúpiť," tvrdia obyčajní. 
     

OĽaNO navrhuje, aby novela bola účinná od 1. decembra 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona