Matovič: Zamestnanec by mal mať možnosť rozhodnúť sa, či chce stravný lístok

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 10:36 • 2 min
Matovič: Zamestnanec by mal mať možnosť rozhodnúť sa, či chce stravný lístok

BRATISLAVA - Opoziční poslanci apelujú na koalíciu, aby podporila možnosť pre zamestnancov rozhodnúť sa, či chcú stravné lístky, alebo peniaze v rovnakej hodnote. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Možnosť voľby prináša návrh novely Zákonníka práce, ktorý je na aktuálnej schôdzi pléna.

slovakia

left justify in out

"Pevne veríme, že minimálne dve politické strany, ktoré to v minulosti podporovali, zahlasujú rovnako a nezradia zamestnancov. Hovorím o stranách Most-Híd a #Sieť, ktoré návrh podporovali," povedal Matovič s tým, že ľudí je potrebné zbaviť tejto otravnej povinnosti. Poslanec zároveň odmieta argumenty obhajcov lístkov, že ľudia sa bez nich nebudú riadne stravovať. "Ľudia nie sú hladní len vtedy, ak majú stravný lístok. Stravovať sa budú rovnako," tvrdí šéf Obyčajných.

 

Šéfka parlamentného hospodárskeho výboru Jana Kiššová (SaS) upozornila, že prostredníctvom stravných lístkov sú zamestnanci nútení chodiť do istých stravovacích zaradení, lebo nie všade lístky akceptujú. Zároveň podľa jej slov platí, že zo stravných lístkov sa nevydáva, ľudia často nechávajú predajcovi 10, 20 či 30 centov a strava sa im tak predražuje. "Štát tu nie je na to, aby diktoval, čo majú mať ľudia na tanieri," vyhlásila Kiššová a vyzvala koalíciu, aby túto zmenu Zákonníka práce nepotopila.

 

Poslanec Juraj Droba (SaS) zdôraznil, že marže emitentov stravných lístkov sú na úrovni troch až ôsmich percent. "Je to takmer za nič. Vyzývam všetkých poslancov, aby sa zamysleli nad týmto biznisom," apeloval.

 

Minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) po stredajšom (18.5.) rokovaní vlády povedal, že si vie predstaviť zrušenie stravných poukážok. Označil ich za akýsi druh ceniny, ktorá nie je úplne regulovaná. "Dokonca máme informácie o falošných gastráčoch, o tom, ako sa obchádzajú zákazy platenia v hotovosti cez stravné lístky. To sú teda trendy, ktoré nie sú úplne v súlade s naším bojom so šedou ekonomikou. Viem si napríklad predstaviť digitalizáciu stravných lístkov, teda platbu kartou, a tým aj zníženie nákladov na obsluhu tohto nástroja," poznamenal.

 

Kažimír podľa svojich slov tiež podporuje zníženie ziskových marží pre firmy, ktoré sa emitovaním gastrolístkov živia. "Osobne si však viem predstaviť zrušenie stravných lístkov. Mne osobne by nechýbali," dodal šéf Ministerstva financií SR.

 

Proti ich rušeniu je predseda NR SR Andrej Danko (SNS). "Ľudí poteší, keď k výplatnej páske dostávajú aj niečo iné. Je to treba zachovať. Môžeme sa baviť o určitom variante, keď niekto požiada o vyplatenie v čistej mzde. Ale ja sa stretávam viac s ľuďmi, ktorí sa potešia gastrolístkom," doplnil šéf parlamentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies