Matovič: Väčšina klubu OĽaNO povie v referende áno

NETKY.SK • 7 Január 2015, 10:24 • 2 min
Matovič: Väčšina klubu OĽaNO povie v referende áno

BRATISLAVA - Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič sa zúčastní na februárovom referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu a odpovie v ňom trikrát áno.

slovakia

left justify in out

"Absolútna väčšina poslaneckého klubu sa na referende zúčastní a podporí ho. Niekoľkí liberáli, ktorých máme, sa na referende zúčastnia a budú hlasovať proti a niektorí sa možno nezúčastnia. Je to na každého osobnom rozhodnutí," povedal pre agentúru SITA Matovič.

 

Líder obyčajných pripomenul, že referendum chceli podporiť aj návrhom zákona, ktorým chceli znížiť kvórum 50 na 20 percentnú voličskú účasť. Hoci návrh OĽaNO predložilo do parlamentu už v lete, rokovalo sa o ňom až na decembrovej schôdzi. "Ani jeden poslanec zo Smeru, Mosta-Híd, KDH, SDKÚ a Siete nás nepodporil. Som veľmi sklamaný, že neumožnili zníženie kvóra, aby referendum bolo platné," dodal Matovič. 

 

Referendová kampaň je v OĽaNO nateraz na každého osobnej iniciatíve. "Možno aj ako hnutie budeme vyzývať ľudí, aby sa na referende zúčastnili. Považujem za podlé od politických strán a od ktoréhokoľvek politika, ak bojuje proti referendu tým, že vyzýva ľudí na neúčasť. Vždy by sme mali bojovať za to, aby si ľudia uplatnili svoje občianske právo," uzavrel Matovič. 

 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny na 7. februára. Urobil tak po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ten rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?, Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? a Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania? 

 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. V súlade s ústavou nie je podľa ústavného súdu tretia referendová otázka: Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča? 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona