Matovič si zasa zavaril! Pre nezaplatenú pokutu na neho uvalili exekúciu a môže prísť o mandát

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 12:11 • 2 min
Matovič si zasa zavaril! Pre nezaplatenú pokutu na neho uvalili exekúciu a môže prísť o mandát

BRATISLAVA – Líder strany OĽANO-NOVA Igor Matovič má na krku exekúciu, pre nezaplatenú pokutu, ktorú dostal za nepozastavenie svojej živnosti. Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií vyrubil šéfovi obyčajných ľudí Matovičovi pokutu vo výške 12-tisíc eur. Keďže do dnešného dňa nebola pokuta uhradená, NR SR sa rozhodla pristúpiť k poslednej možnosti ako poslanca prinútiť k jej zaplateniu, teda k exekúcii.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) nezaplatí pokutu, ktorú mu udelil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pre nepozastavenú živnosť. Exekúcie, ku ktorej pristúpila Kancelária Národnej rady SR, sa nebojí.

 

"Nech si poslúžia, viem, že cez exekútora ma to bude stáť výrazne viac, no ja tú pokutu z presvedčenia nedokážem zaplatiť," povedal dnes Matovič na tlačovej konferencii s tým, že je to nefér.

 

Matovič sa neplánuje v tejto veci "obrátiť na Štrasburg". Podľa jeho právneho zástupcu na to nemá právo. Šéf OĽaNO-NOVA predpokladá, že exekútor siahne zrejme na jeho plat. "Ale uvidíme, ako bude kreatívny," zamyslel sa. Matovič má totiž majetok prepísaný na ženu.

 

Nepáči sa mu, že o pokute rozhodoval výbor v zložení, v ktorom majú ústavnú väčšinu koaliční poslanci. 

 

Matovičovi kvôli nezaplateniu dlžnej sumy hrozí aj strata poslaneckého mandátu. O jeho osude budú rozhodovať poslanci v pléne. „Kancelária NR SR musela pristúpiť k exekúcii poslanca NR SR Igora Matoviča. Exekúciu Kancelária NR SR spustila až po využití všetkých možností na vyzvanie poslanca, aby uhradil pokutu, ktorá mu bola udelená Výborom NR SR  pre nezlučiteľnosť funkcii,“ uvádza v stanovisku kancelária Národnej rady.

 

Matovičovi udelil Výbor pokutu v júni minulého roka, toto rozhodnutie potvrdil aj Ústavný súd. Zatiaľ nie je zrejmé ako bude exekúcia prebiehať, či mu budú pokutu strhávať z platu.

"Pokuta nebola uhradená, pričom posledným dňom na úhradu v 30-dňovej lehote na zaplatenie v zmysle príslušného rozhodnutia bol 24. apríl 2017. Od tohto dňa je dlžník v omeškaní, a preto mu bola odosielaná výzva určujúca dodatočnú lehotu na úhradu s upozornením, že v prípade neuhradenia dlhu je Kancelária NR SR povinná pokutu vymáhať cestou exekúcie," vysvetlila kancelária.

 

Kancelária sa snažila Matovičovi doručiť zásielku s výzvou na úhradu dvakrát, do vlastných rúk, no neúspešne. Zakaždým sa vrátila neprebraná. "K dnešnému dňu sa Kancelária NR SR nemala možnosť s pánom Matovičom dohodnúť, nakoľko si poštu v tejto veci opakovane neprebral a zároveň nie je zaznamenaná jeho snaha alebo vôľa riešiť formu úhrady tejto pohľadávky. O splátkový kalendár nepožiadal," uviedla kancelária. Ďalej podotkla, že v zmysle zákona musí využívať všetky zákonne prostriedky na vymoženie pokuty, aby nedošlo k jej zániku či premlčaniu.

 

O Matovičovom ďalšom pôsobení v parlamente rozhodnú poslanci v septembri. Poslanec sa už dvakrát dopustil toho istého prehrešku. Aj napriek tomu, že ústavný súd zakazuje podnikanie počas výkonu poslaneckej funkcie, nepozastavil si svoju živnosť. Výbor pokutoval Matoviča v júni 2016 vo výške šiestich mesačných platov. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú, preto sa rozhodol pristúpiť k tvrdšiemu trestu a odobrať mu poslanecké kreslo. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov, čo predstavuje 90 hlasov. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies