Matovič sa v pomoci pre kultúru spolieha na ministrov, Šeliga má iné riešenie

NETKY.SK • 6 Október 2020, 18:25 • 2 min
Matovič sa v pomoci pre kultúru spolieha na ministrov, Šeliga má iné riešenie

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) uznáva, že umelci i športovci patria k najviac postihnutým profesijným skupinám počas pandémie nového koronavírusu. V prípade pomoci, ktorá má kompenzovať ekonomické dosahy na ich príjmy, sa však naďalej spolieha na kompetentných ministrov.

slovakia

left justify in out

Kultúrna obec a ministri

Matovič verí, že ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) i minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) prídu so schémami pomoci. "Ak sa to však nevyrieši v najbližších dňoch, tak sa všetci stretneme, aj s kultúrnou obcou, aj s ministrami," naznačil.

 

img

 

Šeliga vidí inú cestu 

Koaličná strana Za ľudí vidí riešenie v kultúre a kreatívnom priemysle v zmene prístupu a namiesto nastavovania schém presadzuje plošnú a priamu pomoc formou takzvaných helikoptérových peňazí. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda strany Juraj Šeliga. Myslí si, že by sa Slovensko mohlo inšpirovať "českou cestou".

 

"Nech žiadatelia preukážu, že pôsobia v danej oblasti, že nemajú príjem a dajme im nejakú sumu, aby sme im mohli zabezpečiť nejaký životný štandard, keďže kultúra je úplne zavretá,“ povedal Šeliga, pričom prízvukoval, že kultúru a kreatívny priemysel netvoria ani tak herci a hviezdy šoubiznisu, ale najmä obrovské množstvo ľudí vykonávajúcich obslužné, remeselné činnosti s nevysokým príjmom. 

 

img

 

Obavy PS

Priamu plošnú a okamžitú pomoc aktérom v kultúrnom a kreatívnom priemysle navrhuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). Apeluje aj na vyplácanie kompenzácií pre tých, ktorí v dôsledku rušenia kultúrnych podujatí prišli o prácu i príjmy. Pokiaľ pomoc tomuto segmentu kultúry a priemyslu nepríde včas, predstavitelia PS sa obávajú, že môže prísť k sociálnym nepokojom.

 

List premiérovi 

Nespokojnosť s procesným postupom štátnej pomoci smerom k ľuďom pôsobiacim v kultúre a kreatívnom priemysle a celkovým prístupom štátu vyjadrilo aj viac ako 20 profesijných združení a iniciatív z tejto oblasti. V otvorenom liste predsedovi vlády zdôraznili, že odvetvie zamestnáva približne 220 000 ľudí, teda deväť percent pracujúcich. Apelujú preto na medzirezortné riešenie problému, ktorý má riešiť vláda.

 

img

 

Vláda nesúhlasí 

Kabinet na svojom rokovaní 30. septembra však neodsúhlasil návrh Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá na zriadenie medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá by mala predložiť vláde návrh opatrení na rýchle a adresné kompenzovanie dôsledkov protiepidemiologických opatrení na kultúru a kreatívny priemysel.

 

Kultúrna obec reagovala iniciovaním zhromaždenia Spolu za kultúru, ktoré sa má uskutočniť v stredu 14. októbra na Námestí SNP v Bratislave.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies