Matovič sa snaží zohnať milióny antigénových testov. Má v rukáve nejaký náhradný plán ako sa vyhnúť lockdownu?

NETKY.SK • 14 December 2020, 17:31 • 2 min
Matovič sa snaží zohnať milióny antigénových testov. Má v rukáve nejaký náhradný plán ako sa vyhnúť lockdownu?

BRATISLAVA – Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď pred dnešným rokovaním vlády povedal, že predseda vlády Igor Matovič sa snaží zohnať milióny antigénových testov priamou dohodou s niektorými štátmi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktuálne prebieha mimoriadne rokovanie vlády, ktoré sa týka návrhov Pandemickej komisie. Tá v piatok (11. decembra) vyhlásila, že vzhľadom na rapídne sa zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v krajine, ako aj výrazný nárast počtu infikovaných ľudí, je nevyhnutné zaviesť okamžitý tvrdý lockdown.

 

Nemáme dostatok ag

Vládna koalícia taktiež diskutuje aj o prípadnom zákaze vychádzania, podobne, ako tomu bolo na Veľkú noc. Minister obrany tiež povedal, že jedinou výnimkou v prípade obmedzenia pohybu osôb je práve hromadné testovanie ľudí. Keďže však Slovensko aktuálne nedisponuje s dostatočným množstvom antigénových testov, situácia je o to komplikovanejšia.

 

img

 

Naď zároveň potvrdil, že štát už rokuje o ich priamom nákupe prostredníctvom medzinárodných dohôdnie cez súkromné firmy. Tento krok vysvetlil pre portál Aktuality.sk tým, že mnohé krajiny disponujú veľkým množstvom týchto rýchlotestov, avšak podotkol, že iba príprava medzinárodnej dohody trvá asi týždeň.

 

Prečítajte si tiež: Marek Krajčí o desivom čísle 5, ktoré už nežije. Navrhuje tiež, aby sme si darčeky kupovali takto

 

Krajčí presadzuje okamžité uzavretie krajiny

Minister zdravotníctva Marek Krajčí ešte v piatok podporil návrh odborníkov z Pandemickej komisie o celonárodnom lockdowne v čo najkratšom čase.

 

Zároveň však podotkol, že rozhodnutie o vyhlásení celoštátneho lockdownu je v rukách vládnych predstaviteľov, pričom si netrúfal odhadnúť, či tento názor podporia a krajinu uzavrú ešte pred plánovaným lockdownom, ktorý je zatiaľ ohlásený od 21. decembra.

 

img

 

Tiež povedal, že predseda vlády možno príde aj s nejakým iným nápadom, ako sa neuzavrieť ešte pred vianočnými sviatkami. Bližšie informácie však poskytnúť nechcel.

 

Mohlo by vás zaujímať: COVID automat a čo o ňom doteraz vieme

 

Konečný verdikt dnes nepadne

Na otázku, aký má premiér Matovič alternatívny plán odpovedal Naď, že sa treba spýtať predsedu vlády, ktorý však už opustil rokovanie vlády. Podľa dostupných informácií by sa mal k ostatným koaličným partnerom neskôr opäť pripojiť.

 

img

 

Všetko však nasvedčuje tomu, že verejnosť sa ani dnes nedozvie, konečný verdikt, ako budeme fungovať počas vianočných sviatkov a aké obmedzenia budú prijaté.  

 

Prečítajte si tiež: Jaroslav Naď informoval, že armáda takto prispeje do zápasu s pandémiou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies