Matovič sa postavil na stranu Szijjárta, vicepremiérka Remišová zase súhlasí s kritikou Korčoka

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 17:46 • 2 min
Matovič sa postavil na stranu Szijjárta, vicepremiérka Remišová zase súhlasí s kritikou Korčoka

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó je priateľ Slovenska. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Matovič tak reagoval na vyjadrenie slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS).

slovakia

left justify in out

Ten vo štvrtok 4. marca uviedol, že sa jeho maďarský kolega pokúšal zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska. Szijjártó Korčoka cez víkend požiadal o rokovanie v súvislosti s novelou zákona o občianstve. Korčok rokovanie odmietol, pretože ide podľa neho "výsostne o slovenskú záležitosť".

 

S Maďarmi chceme dobré vzťahy. Minister Korčok súhlasí, avšak pod jednou podmienkou

 

Postavil sa za Szijjárta 
"Nemám rád, ak niekto o ľuďoch, ktorí svojimi činmi dokazujú, že sú priateľmi Slovenska, šíri pravý opak," napísal Matovič v statuse. Szijjártó podľa Matoviča ukázal, že je priateľom, keď Slovensku pomáhal zabezpečiť dva milióny ruských vakcín Sputnik V. Práve maďarský šéf diplomacie mal byť osobou, ktorá poskytla Matovičovi prvé informácie o vakcíne a kontakt na ministra hospodárstva Ruskej federácie Denisa Manturova.

"Náš vzťah s Petrom ako aj maďarským premiérom Viktorom Orbánom je dostatočne priamy na to, aby sme sa vedeli kedykoľvek otvorene baviť aj o ťažkých témach, ako je zákon o dvojakom občianstve," dodal Matovič.

 

 

Kritizuje aj europoslanec  
"Predseda vlády Matovič sa v spore slovenskej a maďarskej diplomacie postavil proti tej slovenskej," zhodnotil vyjadrenie premiéra europoslanec Michal Šimečka (PS) vo svojom profile na sociálnej sieti.

Podľa europoslanca Matovič porušil základný princíp reprezentovania vlastnej krajiny. "Koaličné spory zostávajú doma, a v zahraničí vláda vystupuje jednotne. Matovič kvôli jednému poslancovi strany OĽaNO ponížil vlastného ministra zahraničia a vyrobil hanbu pre celý štát," uviedol Šimečka s tým, že zvyšku Európy tak vyslal signál, že Slovensko patrí to "Orbánovej partie".

 

Vyjadrila sa aj ministerka Remišová 

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zdôraznila, že je "absolútne neprípustné", aby minister zahraničných vecí cudzej krajiny rokoval na Slovensku s poslancom Národnej rady SR o zmene slovenskej legislatívy.

 

img

 

"Strana Za ľudí očakáva, že predseda vlády Igor Matovič sa bude dištancovať od krokov poslanca OĽaNO a radikálne odmietne zasahovanie cudzích štátov do slovenskej legislatívy. Je absurdné, že sa premiér zastal maďarského ministra zahraničných vecí a nie svojho vlastného slovenského ministra zahraničných vecí, ktorý sa postavil na ochranu suverenity Slovenskej republiky," dodala Remišová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona