Matovič s Kuffom pokosili Ficovi vinicu, budú tam stanovať

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 13:23 • 2 min
Matovič s Kuffom pokosili Ficovi vinicu, budú tam stanovať

BRATISLAVA – Protestnú stanovačku vo vinici premiéra Roberta Fica (Smer-SD) organizuje zo soboty (22.6.) na nedeľu (23.6.) líder OĽaNO Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Chce tak vyjadriť nespokojnosť s návrhom novely zákona týkajúcej sa významných investícií. Tá podľa neho umožní vláde vyvlastniť ľuďom pozemky proti ich vôli, pretože tam má byť významná investícia. Predsedovi vlády chce teda ukázať dôsledky tejto právnej normy.

Aby bolo možné v tejto vinici stanovať, Matovič bol so svojím straníckym kolegom Štefanom Kuffom vo štvrtok (20.6.) parcelu pokosiť. "Každý človek, ktorý si ctí vlastnícke právo, je vítaný. Príďte na stanovačku, ohníček a špekáčiky budú, gitara a dobrá nálada sa určite dostavia. Komáre tam sú, repelenty donesieme," avizoval Matovič s tým, že každý, kto cíti potrebu vzoprieť sa totalite, by mal prísť a vyjadriť, že za toto naši rodičia na námestiach v Novembri '89 neštrngali.

Ficova vinica podľa jeho slov oplotená nie je, avšak počíta aj s tým, že bude zo súkromného pozemku vykázaný. "Pán premiér má tu moc, že zavolá policajnému prezidentovi alebo ministrovi vnútra a dajú tam zátarasy. Ale podľa mňa takto ukáže, že je zbabelý. My mu nechceme ničím ublížiť, zanedbanú vinicu sme pokosili a postavíme si tam stany. Chceme takto vyjadriť tichý a možno zúfalý protest," vysvetlil.

Matovič označil chystanú novelu za veľké zlo, zvrátený zákon a návrat do 50. rokov minulého storočia. Nepáči sa mu ani skutočnosť, že právna norma odoberá právomoci mestám a obciam zasiahnuť do vyvlastňovacieho či územného a stavebného konania pri výstavbe akýchkoľvek významných investícií. "Páchate veľmi veľké zlo najmä nad kompetenciami obcí a na ľuďoch, ktorí vlastnia pozemky," odkázal. Ak si vláda povie, že je nejaká stavba významnou investíciou nad 100 miliónov eur, ľudia už nebudú môcť podľa poslanca proti nej nič urobiť.

"Ak sa budú ľudia napríklad v Detve búriť proti bani, absolútne si nepomôžu," doplnil. Novela totiž podľa jeho slov presúva kompetencie v prípade vyvlastňovacieho, územného a stavebného konania na úradníka na stavebnom úrade v sídle. Zaujímalo by ho preto, na aký konkrétny projekt je toto chystané.

Jeden z predkladateľov zákona Maroš Kondrót (Smer-SD) oponoval, že to nie je chystané na žiaden konkrétny projekt. Jeho stranícky kolega Zoltán Daniš doplnil, že Matovičove vyjadrenia sú "demagógiou" a "táraninami". Pri diaľniciach a rýchlostných cestách už totiž obce podľa jeho slov nemajú možnosť zasahovať do územného konania od prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Kým sa obce k tomu vyjadrovali, výstavba sa predražovala, pretože k nej žiadali dopĺňať napríklad budovanie ihrísk. Bolo nutné k tomu pristúpiť," opísal.

V novele chce trojica zákonodarcov Smeru-SD zaviesť, aby sa kategória významných investícií rozšírila na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur. Poslanci chcú zároveň novelizovať aj stavebný zákon. Do praxe by sa tak mala zaviesť novinka, že pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov tak pôjde o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona