Matovič Procházkovi: Ponúkam strane Sieť bezúročnú pôžičku tri milióny

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 11:27 • 2 min
Matovič Procházkovi: Ponúkam strane Sieť bezúročnú pôžičku tri milióny

BRATISLAVA – Líder OĽaNO Igor Matovič ponúka strane Sieť Radoslava Procházku bezúročnú pôžičku na predvolebnú kampaň vo výške tri milióny eur bez ručenia.

slovakia

left justify in out

Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že na odvetu požaduje od Siete, aby na internete zverejnila každú objednávku a faktúru strany aj Procházku z kampane tak, aby ľudia mohli kontrolovať ich financovanie.

 

"Radšej budem platiť kampaň konkurenčnej strane, ako by som sa mal prizerať, ako sa zamotáva do chápadiel oligarchov a finančných skupín. Sieť už vynaložila vrátane prezidentskej kampane Radoslava Procházku asi dva milióny eur mimo oficiálneho účtovníctva. Moja ponuka prichádza s cieľom a nádejou, že čierne financovanie Siete ukončí," vysvetlil Matovič.

 

Zároveň povedal, že vie o rokovaní Siete o novej pôžičke vo výške dva milióny eur, za ktoré má nepriamo ručiť známa finančná skupina. "Viem, že úver má, bohužiaľ, opäť slúžiť len na zakrytie skutočných výdavkov, ktoré budú do volieb výrazne vyššie ako poskytnutý úver," povedal. Matovič odmietol, že z jeho strany ide o útok. "Je to pomocná ruka našej konkurencii. Viem si so Sieťou predstaviť budúcu spoluprácu, ale len keď bude mať čisté financovanie," dodal.

 

OĽaNO a Sieť sa naposledy dostali do konfrontácie pre financovanie začiatkom júla v televízii TA3. Matovič vtedy obvinil podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara z podlosti. Dôvodom bola Hrnčiarova poznámka o využití peňazí pre OĽaNO zo štátneho príspevku.

 

Roztržka vznikla pri vyjadreniach o financovaní oboch politických subjektov. Matovič naznačil, že 700.000 eur, ktoré si Sieť zobrala ako úver na financovanie svojich aktivít, nemôže stačiť "na 1500 billboardov, desiatky megabordov, exkluzívne nájomné priestory i veľké množstvo spolupracovníkov". Hrnčiar odpovedal, že financovanie Siete je viaczdrojové, okrem úveru využívajú členské príspevky i príspevky sponzorov a darcov. V prípade reklamných plôch využívajú veľké množstvové zľavy. Momentálne podľa jeho slov rokujú aj o navýšení úveru. "Všetko je transparentné, zdokladované a takto to bude prezentované vo výročnej správe," povedal vtedy Hrnčiar.

 

V ďalších slovách reagoval na Matovičove tvrdenie, že jediným zdrojom pre OĽaNO je štátny príspevok. "Bolo by však dobré povedať, koľko percent z toho štátneho príspevku preperiete, respektíve preženiete cez vlastnú rodinnú firmu. Evidentne z toho máte vlastný biznis, čo aj potvrdili poslanci, ktorí odišli z vášho klubu," povedal Hrnčiar.

 

Matovič mu odpovedal, že sa za takéto podlé obvinenie môže hanbiť. "Viem, Andrej, že si herec a že zahráš čokoľvek, čo ti napíšu do scenára, no toto je podlé," povedal Matovič. Hrnčiarovi následne vysvetľoval, že jeho rodinná firma, ktorá vydáva regionálne periodikum, poskytuje hnutiu OĽaNO mediálny priestor prakticky zadarmo. "V roku 2013, keď na mňa predseda SNS podal trestné oznámenie za to, že dávam politickým stranám v periodiku extrémne vysoké zľavy, malo OĽaNO na inzerciu 99-percentú zľavu, 50-krát lacnejšie ako ostatní klienti," povedal Matovič.

 

Sieť neprijme pôžičku od Matoviča, banka je pre stranu dôveryhodná

 

Strana Sieť neprijme bezúročný úver tri milióny eur od rodiny lídra OĽaNO Igora Matoviča. Vyplýva to z vyjadrení hovorkyne strany Karolíny Duckej, podľa ktorej pre Sieť predstavuje banka dôveryhodného veriteľa s nespochybniteľnými finančnými zdrojmi.

 

"Sieť sa sústredí na prípravu dobrého plánu pre Slovensko, ktorý ľudia očakávajú a potrebujú. Sieť je financovaná prostredníctvom bankového úveru a členských príspevkov, čo nám dáva najvyššiu mieru slobody pri presadzovaní svojej predstavy o jednoduchom a spoľahlivom štáte. V súčasnosti dokončujeme rokovania o ďalšom úvere v objeme okolo jedného milióna eur, po podpísaní zmluvy vás o ňom budeme informovať. Toto je zároveň až do volieb posledná reakcia Siete na akékoľvek nápady poslanca Matoviča," dodala Ducká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies