Matovič priznal, že vianočný lockdown pre neho znamená prehratý boj. Na vinníkov už ukázal prstom

NETKY.SK • 16 December 2020, 20:10 • 2 min
Matovič priznal, že vianočný lockdown pre neho znamená prehratý boj. Na vinníkov už ukázal prstom

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) neprišiel na tlačovú konferenciu, na ktorej zástupcovia vlády oznamovali nové opatrenia súvisiace s koronavírusom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Igor Matovič sa však neskôr pred novinárov predsa len postavil a povedal, že lockdown pred vianočnými sviatkami považuje za svoj prehratý boj. Zároveň sa vyjadril, že mu je ľúto, že sa Slovensko nemôže vydať cestou celoplošného testovania, pretože nemáme nakúpené dostatočné množstvo antigénových testov. Tiež nezabudol zdôrazniť, že už mesiace hovoril o plošnom testovaní, inak sa krajina uzavrie.

 

Matovič sa snažil vyhnúť lockdownu

Dodal, že po rokovaní vlády odišli predsedovia koaličných strán, preto tlačovú besedu viedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s podpredsedom vlády Štefanom Holým (Sme rodina).

Predseda vlády na otázku, prečo v pondelok (14. decembra) odišiel skôr z mimoriadneho rokovania vlády a neinformoval o nových opatreniach, povedal, že mu „prišlo z toho vnútorne zle a musel zasadnutie vlády opustiť pretože mal pocit, akoby "žil cudzí život".

 

img

 

Zdôraznil, že celý čas bojoval za to, aby ľudia netrpeli a neboli počas sviatkov zbytočne zatvorení doma. "Nakoniec máte byť súčasťou toho, že voči čomu ste bojovali, to si máte na čelo nalepiť a nabodnúť sa na hroty. Prišlo mi z toho vnútorne zle," doplnil Matovič. 

 

Prečítajte si tiež: Zákaz vychádzania v praxi aj s výnimkami

 

Ako dodal, snažil sa urobiť všetko pre to, aby lockdown nebol, zároveň je rád, že sa na tomto rozhodnutí jednohlasne zhodli aj koaliční partneri. 

 

Premiér na tlačovej besede skonštatoval, že lockdown počas sviatkov bude pre Slovensko utrpenie, z ktorého nás vytrhne "svetielko nádeje" v podobe očkovania proti ochoreniu COVID-19.

 

 

"Nie je to moje riešenie, lebo som robil všetko proti tomu, aby to k tejto situácii dospelo," povedal premiér v súvislosti so zavedením lockdownu.

 

Môže za to Sulík
Premiér opätovne skritizoval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) za to, že nezabezpečil testy a Slovensko preto musí ísť do lockdownu. Sulík má vo štvrtok 17. decembra v skrátenom legislatívnom konaní predložiť novelu zákona o verejnom obstarávaní, aby sa mohli kupovať testy.

Na otázku, čo hovorí na výzvu prezidentky Zuzany Čaputovej, aby sa politici nehádali, odpovedal, že prezidentka sa pokúsila „odsabotovať“ masívne plošné testovanie na rozhraní októbra a novembra.

 

 

„Vyjadrenie deň pred plošným testovaním z pozície prezidentky, že to nezvládneme, že to má byť dobrovoľné pre ľudí, bolo demoralizujúce voči príslušníkom ozbrojených síl,“ povedal Matovič.

 

Namiesto výzvy zdravotníkom, aby prišli pomôcť, prišlo podľa Matoviča vyhlásenie, ktoré aj samotní príslušníci ozbrojených síl brali veľmi ťažko.

 

Vláda od soboty (19. decembra) zavádza zákaz vychádzania a v krajine bude platiť tvrdý lockdown Ľudia sa počas vianočných sviatkov môžu stretávať s jednou ďalšou rodinou, pričom si majú vytvoriť bublinu svojich najbližších kontaktov. Platiť bude do nedele 10. januára 2021

Mohlo by vás zaujímať: Lockdown už od tejto soboty!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona