Matovič: Prečo je nenávisť voči homosexuálovi prísnejšie trestaná ako nenávisť voči kresťanovi, alebo zdravotne postihnutému?

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 08:18 • 2 min
Matovič: Prečo je nenávisť voči homosexuálovi prísnejšie trestaná ako nenávisť voči kresťanovi, alebo zdravotne postihnutému?

BRATISLAVA - Strany Smer-SD, SaS a poslanec Andrej Hrnčiar (Most-Híd) podľa Igora Matoviča (OĽaNO) povýšili homosexuálov nad zdravotne postihnutých, kresťanov a nezamestnaných.

slovakia

left justify in out

Matovič tým narážal na schválenú novelu trestného zákona, ktorá zaradila medzi osobitné motívy, ktoré zvyšujú tresty aj osobitný motív nenávisti sexuálnej orientácie. "Rešpektujem homosexuálov, sú takí, ako sú, zvolili si túto cestu. Ale nemali by sme ísť tou cestou, že teraz z nich urobíme ako keby nadradenú rasu nad všetkých ostatných," povedal Matovič v relácii Na telo TV Markíza. Pýtal sa, z akého dôvodu bude teraz nenávisť voči homosexuálovi prísnejšie trestaná ako nenávisť voči kresťanovi, alebo zdravotne postihnutému. Matovič uvádzal príklady: si satanista počká babičku, ktorá pôjde večer z omše a pre iné náboženské zmýšľanie ju zbije, alebo mladík s baseballovou pálkou zbije nezamestnaného, ktorého by považoval za príživníka na štáte alebo zdravotne postihnutého, ktorého považuje za menejcenného. Na druhú stranu dal útok na homosexuála. "Ten, ktorý zbil homosexuála, dostane výrazne vyšší trest, ako ten, ktorý zbil babičku, vychádzajúcu z kostola, kvôli jej vierovyznaniu," uviedol Matovič v relácii Na telo TV Markíza.

Poslanec Martin Poliačik (SaS) upozornil, že ich poslanci v parlamente podporili pozmeňovacie návrhy podpredsedníčky parlamentu Eriky Jurinovej (OĽaNO) a Petra Polláka (OĽaNO), aby rozšíril zoznam skupín, na ktoré sa vzťahuje osobitný motív, aj na prípady spomínané Matovičom. "Súhlasím s tým, že akýkoľvek nenávistný trestný čin by mal byť veľmi prísne postihovaný aj na základe príslušnosti k náboženstvu, k nejakej politickej skupine alebo na základe sociálneho statusu," povedal Poliačik. To ale podľa neho neznamená, že na tento zoznam osobitných motívov nemajú byť zaradené nenávistné trestné činy z dôvodu sexuálnej orientácie. "Bohužiaľ, tie pozmeňováky neprešli, tak sme podporili aspoň to, čo tam zostalo," dodal. 

Poliačik upozornil aj na to, že nenávisť na základe sexuálnej orientácie sa teraz len zaraďuje k inými druhom nenávistí, ktoré už v zákone ako osobitný motív figurovali, napríklad rasová neznášanlivosť. Na jeseň sa chystá veľká novela trestného zákona a tam je podľa neho ďalší priestor, aby sa medzi osobitné motívy dostali ďalšie druhy nenávistí. Matovič zas hovorí, že v zákone by mohla by formulácie osobitného motívu len ako nenávisť, aby žiadnu skupinu nenadraďovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies