Matovič: O prepojení tendra na hasičské štvorkolky s premiérom hovorí anonym

NETKY.SK • 17 Október 2015, 07:11 • 2 min
Matovič: O prepojení tendra na hasičské štvorkolky s premiérom hovorí anonym

BRATISLAVA – Pri obvinení premiéra Roberta Fica, že má cez schránkovú firmu účet v daňovom raji, sa predseda OĽaNO Igor Matovič spoliehal na anonymné tvrdenie. Vyplýva to z dokumentov, ktoré dnes zverejnila polícia.

slovakia

left justify in out

Balík dokladov, ktoré Matovič poskytol orgánom činným v trestnom konaní, je uvedený anonymným listom adresovaným „poslancovi Matovičovi“. Anonym v ňom informuje o tom, že si Fico s manželkou založili v roku 2008 schránkovú firmu v Belize s dvoma bankovými účtami, na ktorých bolo k 21. júlu tohto roku 674.546.004,42 USD.

 

Ďalej tvrdí, že „vývar“ z verejného obstarávania, ku ktorému posiela doklady, majú jeho organizátori nastavený na 8 miliónov eur, „ktoré asi skončia na týchto účtoch“. „Ak by šli podľa úvodného listu, ak by sa snažili, mohli sa k tomu dopátrať, a možno nie, ale oni sa ani nesnažili, a to je ten problém,“ vysvetlil Matovič, ktorý nijako inak nevysvetlil, prečo má z tendra profitovať premiér.

 

Doklady, ktoré v súčasnosti preveruje Národná kriminálna agentúra, sú internými dokladmi importéra, ktorý na Slovensko doviezol americké štvorkolky a šesťkolky, ktoré štát nakupuje pre hasičov, políciu a horskú službu ako lesné a povodňové špeciály.

 

Matovič sa domnieva, že víťaz tendra – poľská spoločnosť Wawrzaszek ISS - je iba nastrčenou a skutočnými výhercami boli dvaja slovenskí dodávatelia v pozadí. Líder OĽaNO upozornil na približne 100-percentnú maržu, ktorú mali tieto firmy zinkasovať za samotné štvorkolky.

 

„Štvorkolka bola kúpená za 8200 dolárov, ale keď si pozriete výsledok verejného obstarávania, tak so štátom bola uzavretá zmluva na 14.500 alebo 14.700 eur,“ vysvetlil, k akému predraženiu došlo. Ak by bola vyčerpaná celá rámcová zmluva v hodnote 22,4 milióna eur, získali by slovenské firmy podľa Matoviča profit osem miliónov eur.

„Pán poslanec Matovič sa zamotáva do vlastných klamstiev. Zo zverejnených informácií je jasné, že podanie ohľadom kúpnej zmluvy ministerstva vnútra na lesné špeciály nesúvisí nijakým spôsobom s premiérom a informácie, ktoré podsúva médiám, sú nepravdivé,“ reagoval na Matovičove slová riaditeľ tlačového odboru kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

 

Ministerstvo podľa neho kupovalo americké stroje transparentne a výhodnejšie, než je ich cena na trhu. „Neexistuje, že na tejto zákazke niekto ukradol osem miliónov eur," doplnil. Ministerstvo využilo rámcovú zmluvu iba čiastočne, keď nakúpilo spolu 244 lesných a povodňových špeciálov za 7,4 milióna eur. Ďalšie nákupy sa podľa Netíka nateraz neplánujú pre nedostatok peňazí.

 

Netík zdôraznil, že Matovičom spomínanú štvorkolku štát nakúpil za 14.266 eur bez DPH, pričom v tejto cene je zarátaná aj výbava za 1780 eur bez DPH, ktorú doplnila poľská firma. Cena „holej“ štvorkolky Polaris Ranger XP 900 EPS je pritom podľa Netíka v jednotlivých štátoch USA 15.292 eur, na Slovensku 17.500 eur, v Maďarsku 19.085 eur a v Poľsku 21.003 eur.

 

K dovoznej cene 8000 eur Netík uviedol, že importér si k nej musel pripočítať dopravu, poistenie, clo, DPH aj jej zloženie. „Hovoriť o poľskej spoločnosti Wawrzaszek ISS, že je nastrčená, je dosť pochybné, pretože je to najväčšia spoločnosť v strednej Európe, ktorá vyrába hasičské nadstavby,“ uzavrel.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona