Matovič navrhuje upraviť výpočet platu poslanca parlamentu

NETKY.SK • 28 Apríl 2019, 10:25 • 2 min
Matovič navrhuje upraviť výpočet platu poslanca parlamentu

BRATISLAVA - Výpočet platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky by sa mal odvíjať od medziročného nárastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zverejneného Štatistickým úradom Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 9. mája, prekladá návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky. Plat poslanca NR SR by sa podľa Matoviča nemal odvíjať od násobku samotnej priemernej nominálnej mesačnej mzdy za predchádzajúci kalendárny rok, ako to bolo doteraz. „Dôvodom je súčasné výrazné zvýšenie platu poslancov NR SR, ktoré je jednoznačne neprimerané. Koaliční poslanci, a žiaľ, aj časť opozície, v októbri 2018 odignorovali zmrazenie platov ústavných činiteľov. Plat mimobratislavského poslanca spolu s paušálnymi náhradami porastie z 3 576 eur na 5 090 eur, čiže o viac ako 42 percent,“ píše sa v dôvodovej správe.

Vláda ľuďom na tento rok podľa predsedu OĽaNO prichystala zdraženie plynu a elektriny o šesť percent, tepla o sedem percent, poplatku za SIPO o 530 percent, živnostníkom zvýšenie sociálnych a zdravotných odvodov o 10 eur. „Oproti tomu ľudia od štátu dostanú zvýšenie životného minima o symbolických 1,59 eura, daňového bonusu na dieťa o 0,60 eura, rodičovského príspevku o šesť eur, starobného dôchodku o 8,70 eura, invalidného o 7,40 eura, vdovského o 5,60 eura či sirotského o 2,70 eura,“ uvádza predkladateľ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona