Matovič: Na odvolávanie Žigu získame dostatok podpisov

NETKY.SK • 18 November 2015, 15:10 • 2 min
Matovič: Na odvolávanie Žigu získame dostatok podpisov

BRATISLAVA - Líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý chce v parlamente odvolávať ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) pre kauzu kompy na Dunaji, už má sľúbené podpisy potrebné pod iniciovanie mimoriadnej schôdze. Potvrdil to dnes TASR s tým, že súčinnosť okrem poslancov OĽaNO sľúbil celý klub Mostu-Híd, väčšina klubu KDH a problém by nemal byť ani v SaS.

slovakia

left justify in out

"Je to už len technická záležitosť tie podpisy vyzbierať," povedal Matovič. V podateľni by ich mal odovzdať ešte tento týždeň, predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD) potom bude musieť zvolať schôdzu do siedmich dní. Matovič potrebuje aspoň 30 podpisov poslancov.

 

Matovič ohlásil zámer odvolávať Žigu po tom, ako sa minulý týždeň pre neúčasť poslancov vládneho Smeru-SD neuskutočnil mimoriadny výbor k tomuto prípadu. "Po postoji 'mŕtva ryba' ministra Žigu, ktorý ani nemal potrebu ukázať sa na mimoriadnom parlamentnom výbore, začíname zbierať podpisy za odvolanie ministra, ako priameho nadriadeného generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby (VV) Ladislava Lazára," vyhlásil v piatok (13.11.).

 

"Členovia tohto výboru za stranu Smer-SD sa odmietajú podieľať na predvolebnej kampani poslanca Matoviča, ktorý už v minulosti opakovane klamal a zavádzal," zdôvodnila neúčasť poslancov vládnej strany na výbore jeho podpredsedníčka Magda Košútová (Smer-SD).

 

Hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Maroš Stano dnes pre TASR doplnil, že sa stále čaká na výsledky kontrol Úradu pre verejné obstarávanie, Najvyššieho kontrolného úradu a kontroly MŽP. Aj preto sa zatiaľ spomínaný výbor nekonal. "Kým nebudú výsledky, je to len predvolebná kampaň pána Matoviča," odkázal Stano.

 

V súvislosti s prípadom poukázal líder OĽaNO aj na fakt, že celkové ročné náklady na fungovanie starej kompy cez Dunaj, ktorú prevádzkoval štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ešte v roku 2013 predstavovali 490.671 eur. Nový prevádzkovateľ, súkromná spoločnosť Ponton City, však bude podľa Matoviča pri zvýšení ceny nafty o 0,50 eura na liter podľa podmienok novej zmluvy z júna 2015 pýtať za prevádzku kompy ročne 4,95 milióna eur.

"To navýšenie, v podstate zlodejina, ktorá je tu spáchaná, je 908 percent v porovnaní s nákladmi, aké mal štátny podnik. Pýtame sa, či toto je boj Roberta Fica proti privatizácii nášho spoločného majetku," vyhlásil Matovič.

 

Šéf OĽaNO spolu s blogerkou a poslankyňou zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta Veronikou Remišovou a predsedom mimoparlamentnej strany NOVA Danielom Lipšicom 9. novembra upozornili, že zmluva medzi VV a súkromnou firmou Ponton City je prakticky nevypovedateľná a údajný limit 25 miliónov eur v nej nie je uvedený. Zvyšovanie ceny prepravy podľa ceny lodnej nafty môže zmluvu predražiť o ďalšie desiatky miliónov eur. Na prípad ešte predtým upozornil aj opozičný Most-Híd.

 

"Pána Matoviča vnímame ako patologického klamára. Všetko, čo v poslednej dobe povedal, bola lož, nebola pravda, respektíve vyjadrenia nevedel dokázať," reagoval na jeho tvrdenia šéf VV Ladislav Lazár. Podľa neho je kompa v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a frekvencia jej premávky sa riadi požiadavkami starostov dotknutých obcí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies