Matovič sa cíti nevinný, obracia sa na ústavný súd

NETKY.SK • 21 September 2016, 16:17 • 2 min
Matovič sa cíti nevinný, obracia sa na ústavný súd

BRATISLAVA - Živnostenské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), ktorý čelí podozreniu z opakovaného porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov kvôli svojej živnosti. Hrozí mu preto strata mandátu, čo on odmieta. Trvá na tom, že šesť rokov nepodniká a zákon teda neporušuje.

slovakia

left justify in out

"Zákon o ochrane verejného záujmu hovorí, že verejný funkcionár nesmie podnikať. Obchodný zákonník hovorí, že podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku," povedal Matovič s tým, že on síce má živnostenský list, ale to ešte neznamená, že aktívne podniká a porušuje zákon.

 

Riešil to podľa neho aj Najvyšší súd SR, ktorý rozhodol, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie. "Rozhodujúci je skutočný výkon podnikateľskej činnosti na podklade takéhoto oprávnenia a majetková účasť v obchodnej spoločnosti sama osebe nie je podnikaním," uviedol rozhodnutie súdu Matovič.

 

Podľa neho je to ako s vodičským preukazom. "To, že niekto má vodičské oprávnenie ešte neznamená, že vedie motorové vozidlo. Takisto je to so živnostenským listom. Ak ho niekto má, neznamená, že podniká. Nepodnikám a obrátim sa na Ústavný súd," vyhlásil. Podľa neho má platiť, že poslanec nesmie podnikať, a nie že nesmie vlastniť živnostenské oprávnenie.

Matovičov prípad má riešiť výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý ho už raz pre živnosť pokutoval. Vyrubil mu sankciu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu obráti na Ústavný súd SR.

 

Aktuálny podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič má mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje.

 

Ak výbor uzná Igora Matoviča opäť vinným z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, líder hnutia OĽaNO-NOVA by mohol prísť o poslanecký mandát. Hlasovať má o tom plénum parlamentu. Aby líder OĽaNO-NOVA prišiel o kreslo, muselo by za to hlasovať aspoň 90 poslancov. Podľa nálad v koaličných a opozičných kluboch sa ukazuje, že by sa potrebných 90 hlasov na odobratie mandátu mohlo v pléne nájsť. Matovič by v takom prípade mal ešte možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies