Matovič je podľa Hrnčiara v konflikte záujmov, výbor to zatiaľ nerieši

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 10:06 • 2 min
Matovič je podľa Hrnčiara v konflikte záujmov, výbor to zatiaľ nerieši

BRATISLAVA - Igor Matovič koná v mene svojej firmy, je preto otázne, či by mu nemal pre tento konflikt záujmov zaniknúť mandát. Myslí si to Andrej Hrnčiar zo Siete, ktorý Radoslavovi Procházkovi v prípade financovania inzercie v Matovičovom Regionpresse verí.

slovakia

left justify in out

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa nateraz Matovičovým údajným konateľstvom vo firme, ktorú prepísal na manželku, nezaoberá. Jeho šéf Viliam Novotný (SDKÚ-DS) nevylučuje, že k tomu príde. Na základe Matovičových výrokov sa mu zdá, že líder OĽaNO hovorí ako konateľ spoločnosti a nie ako človek, ktorý firmu previedol na manželku.
    

"Výbor môže začať konanie na základe vlastnej iniciatívy alebo môže prísť podnet zvonku. Ak má niekto takéto vedomosti, nech dá podnet výboru," povedal Novotný. Za výbor zatiaľ nie je rozhodnutý, že dá návrh na začatie konania. A to aj preto, že Matovič vlastne v majetkovom priznaní nefiguruje ako konateľ spoločnosti, funkcie sa vzdal.
     

Na otázku, či teda stačí, keď sa poslanec formálne vzdá tejto pozície, na papieri má veci vysporiadané a potom konanie v mene firmy nie je konflikt záujmov Novotný povedal, že by to takto nezľahčoval. "Zatiaľ sú to len mediálne výroky, bolo by treba dôkaz," poznamenal. Dohadovanie ceny za inzerciu s Procházkom potvrdzujú Matovičove vyjadrenia aj otázky, na ktoré odpovedal na detektore lži.
     

 Matovič pred médiami priznal, že dohadoval cenu za inzerciu s Radoslavom Procházkom, potvrdil aj sms komunikáciu ohľadom platieb. Rovnako vyhlásil, že bude svojej firme pomáhať, sám sa označil za poradcu spoločnosti. Konateľom je podľa jeho slov niekto iný.
      

"Poslanec má zakázané byť konateľom spoločnosti či podnikať vo vlastnom mene. To sú dve veci, ktoré má zakázané, ostatné môže. Zákon mi v ničom nezakazuje, aby som pomáhal obchodníkom, aby som vytváral obchodné stratégie, aby som riešil rotačku," vyhlásil Matovič. Rovnako mu zákon podľa vlastných slov nezakazuje, aby ako poslanec NR SR dohadoval s iným poslancom NR SR cenu za jeho inzerciu. "Zákon mi zakazuje byť konateľom právnickej osoby," zdôraznil.
      

Na otázku, čo vlastne robí konateľ jeho firmy, keď ceny za inzerciu, obchodné stratégie a iné robí Matovič, líder OĽaNO povedal, že sa treba pýtať vo firme. "Ja sa venujem Regionpressu asi hodinu denne v priemere, konateľ 12 hodín denne v priemere," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies