Matovič chce reguláciu v politických reláciách. Heger trvá na zohľadnení nezávislosti novinárčiny

NETKY.SK • 27 Máj 2022, 16:12 • 2 min
Matovič chce reguláciu v politických reláciách. Heger trvá na zohľadnení nezávislosti novinárčiny

BRATISLAVA – Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) uviedol návrh na reguláciu účasti v diskusných politických reláciách, u koaličných partnerov však nemá veľkú podporu. Premiér pripomenul, že prioritou vlády je „odstrániť dlh z hľadiska slobody novinárskej profesie“.

slovakia

left justify in out

img

 

Minister financií prišiel pred koaličných partnerov s návrhom regulovať účasť v politických diskusných reláciách podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami a s frekvenciou podľa volebného výsledku. Tvrdil, že s návrhom chce prísť do parlamentu. Zámer nemá podporu SaS ani Za ľudí. Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár nevylúčil podporu takéhoto návrhu. Ozrejmil, že si chce najskôr pozrieť paragrafové znenie a uvidí, či je to dobrý návrh.

 

K téme: Igor Matovič chce predložiť návrh, ktorý Robert Fico označil za šialený

 

img

Richard Sulík (SaS) uviedol, že návrh nepodporí.

 

Nápad Igora Matoviča (OĽaNO) regulovať zákonom zastúpenie politických strán v televíznych diskusiách je na úrovni idey vydávať vládne noviny. Počas štvrtkového rokovania kabinetu to uviedol podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Predseda SaS potvrdil, že takýto návrh liberáli rozhodne nepodporia.

 

„Je to silná forma cenzúry,“ povedal o návrhu Sulík, pričom pripomenul, že v minulosti odchádzali redaktori, ak cítili, že vedenie im zasahuje do dramaturgie. „Teraz by to mali nariadené zákonom, je to vyslovene hlúpy nápad,“ komentoval Sulík.

 

img

Eduard Heger (OĽaNO) reaguje.

 

Akýkoľvek návrh týkajúci sa médií musí pamätať na prioritu vlády zabezpečovať nezávislé a bezpečné prostredie pre novinárov. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii na zámer lídra OĽaNO a vicepremiéra Igora Matoviča regulovať účasť v diskusných politických reláciách.

 

Premiér pripomenul, že prioritou vlády je „odstrániť dlh z hľadiska slobody novinárskej profesie“. Dlh bol podľa neho taký veľký, že vyústil do vraždy novinára Jána Kuciaka. Dodal, že tomu predchádzali zlé kroky, keď sa napríklad štát podieľal na lustrácii novinárov. Heger preto hovorí o ambícii nastaviť nezávislé a bezpečné prostredie pre novinárov, aby mohli slobodne vykonávať svoju profesiu. „Akýkoľvek návrh, ktorý prichádza do diskusie, musí mať na pamäti túto prioritu,“ reagoval na návrh Matoviča. Doplnil, že komunikuje aj s rôznymi inštitúciami v rámci EÚ, aby sa sloboda novinárskej profesie mohla rozvíjať na demokratický európsky štandard.

 

Možno vás zaujme: Plynovod medzi Poľskom a Slovenskom je pripravený na prevádzku, uviedol premiér



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona