Matovič chce, aby zákony mohli predkladať priamo ľudia

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 11:17 • 2 min
Matovič chce, aby zákony mohli predkladať priamo ľudia

BRATISLAVA - Poslanci OĽaNO Igor Matovič, Richard Vašečka a Miroslav Kadúc chcú uzákoniť možnosť, aby do parlamentu mohli návrhy zákonov predkladať priamo ľudia a nie len vláda, alebo poslanci. Vyhlásili to na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti predstavenia svojho návrhu novely ústavy a Rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR, ktoré by takúto zmenu umožnili.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu poslancov OĽaNO by mal byť parlament povinný prerokovať akýkoľvek návrh zákona predložený skupinou 15.000 občanov prostredníctvom petície. "Návrh zákona, ktorý je prílohou petície podpísanej občanmi, sa prerokuje v NR SR rovnako ako návrh podaný vládiu SR, výbormi NR SR, či poslancami NR SR," uvádza sa v dôvodovej správe k novele rokovacieho poriadku. "Rozhodli sme sa, že občanom poskytneme právo zákonodarnej iniciatívy. Ak predložia pätnásťtisícovú petíciu, budú môcť participovať na legislatívnom procese tak isto, ako poslanci, výbory a vláda," povedal Kanúc. 

"Do volieb sme išli s tým, že našim cieľom je zvýšiť účasť ľudí na správe vecí verejných. Keď pozrieme na dnešný stav, ako sa ľudia môžu zúčastňovať na správe vecí verejných, vidíme, že sa môžu zúčastniť referenda, o ktorom dopredu vedia, že nebude úspešné, alebo zohnať 100.000 podpisov, kde nakoniec Národná rada len sucho konštatuje, že berie petíciu na vedomie," doplnil Kadúca Matovič. Aj dnes totiž existuje možnosť predložiť parlamentu na rokovanie otázku, ktorú mu občania adresujú prostredníctvom petície so 100.000 podpismi. Nie je to však rokovanie o návrhu zákona.

"Inštitút ľudovej iniciatívy ako základného kameňa priamej demokracie je integrálnou súčasťou právnych poriadkov viacerých európskych štátov, ako napr. Švajčiarska, Fínska, Poľska, či Srbska," uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe k novele rokovacieho poriadku NR SR s tým, že občiansku iniciatívu pozná aj európska legislatíva.

Na otázku, či nie je hranica 15.000 podpisov príliš nízka a nebudú ju rôzne subjekty zneužívať, prípadne rôzni jednotlivci zahlcovať parlament nezmyselnými návrhmi, Matovič reagoval, že už dnes sú niektoré návrhy zákonov na nízkej úrovni. Očakáva, že možnosť občianskej iniciatívy výrazne kvalitu predkladaných zákonov nezníži. Vašečka ho doplnil, že na začiatku platnosti takejto právnej úpravy je možné očakávať určité "kvasenie", ale časom prevážia jej pozitíva v podobe možnosti vyššieho zapojenia občanov do správy vecí verejných.

Matovič dodal, že približne 15.000 hlasov potrebuje poslanec na to, aby sa dostal do parlamentu, rovnaký počet podpisov na petícii je potrebný, aby mohol občan kandidovať za prezidenta. V situácii, keď niektorí súčasní členovia parlamentu získali vo voľbách len niekoľko stoviek preferenčných hlasov preto považuje počet 15.000 podpisov na petícii za dostatočný na to, aby sa poslanci zaoberali návrhom zákona z dielne občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies