Matovič bude na dnešnom hlasovaní o jeho odvolanie prítomný v NRSR

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 07:33 • 2 min
Matovič bude na dnešnom hlasovaní o jeho odvolanie prítomný v NRSR

BRATISLAVA - Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na dnešnej mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii s tým, že koaliční poslanci majú voľné ruky pri hlasovaní o dôvere premiérovi.

slovakia

left justify in out

Bude prítomný v parlamente

Vyhlásil, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje. Doplnil, že pri svojom odvolávaní v parlamente bude prítomný. To, či tam bude celý čas, bude podľa jeho slov závisieť od diskusie.

 

img

 

"Nikdy som sa nesnažil zatajiť, že som vychádzal zo spomínanej štúdie, a som si istý, že som ju aj priamo v diplomovej práci citoval," povedal Matovič v súvislosti s informáciami, že do svojej práce skopíroval texty z dvoch iných publikácií. Poznamenal, že aj preto si dovolil v minulosti iných kritizovať za podobné kauzy, lebo si bol istý, že jeho práca je v poriadku, a nepredpokladal, že texty nie sú správne citované.

 

Titulom sa nikdy nechválil

Za svoju prácu podľa vlastných slov berie plnú zodpovednosť. Podotkol, že štátnice zvládol dobre a nikdy sa titulom nechválil, pretože nie je hrdý na svoj prístup ku škole v posledných rokoch štúdia. Za svoju skutočnú diplomovú prácu opätovne označil svoju firmu a za svoj doktorát samit v Bruseli.

 

Kritika novinárov 

Dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť. Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté.

 

img

 

Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky. Ako alternatívu zverejnenia práce uviedol, že je ochotný podstúpiť detektor lži v zahraničí. Pre premiéra je dôležitejší prípadný úmysel prácu plagizovať, a preto si myslí, že zverejnenie práce nič nedokáže.

 

V deň odchodu do Bruselu

Matovič poznamenal, že už pred ôsmimi rokmi vyšiel článok o jeho práci, v ktorom sa hovorilo, že sa odvolával na autorov, o ktorých v súčasnosti médiá tvrdia, že ich necitoval. Aktuálne informácie o jeho práci nemenovaný slovenský denník podľa Matoviča zverejnil účelovo a zákerne, pretože vyšli v deň, keď cestoval na samit v Bruseli.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Igor Matovič (@igor_matovic_olano),

 

Predloženie návrhu na odvolanie premiéra 

Matovič bude po prvý raz od nástupu do funkcie čeliť odvolávaniu na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

 

Premiérom zrejme ostane 

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona