Matky v krajinách zasiahnutých zikou môžu svoje deti naďalej dojčiť

NETKY.SK • 25 Február 2016, 15:03 • 2 min
Matky v krajinách zasiahnutých zikou môžu svoje deti naďalej dojčiť

LONDÝN - Matky žijúce v krajinách s vysokým výskytom vírusu zika môžu svoje deti aj naďalej dojčiť.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), o ktorej stanovisku informovala agentúra AP.

 

Ziku síce nedávno objavili v mlieku dvoch nakazených matiek, neexistuje však žiaden dôkaz, že by sa týmto spôsobom aj prenášala, uviedla WHO. Dodala, že doposiaľ sa nevyskytol ani nijaký prípad dieťaťa, ktoré by trpelo neurologickými poruchami či nevyvinutým mozgom po tom, ako by sa vírusom nakazilo až po narodení.

 

Zika sa totiž spája s deťmi s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom, ktoré sa narodili matkám nakazeným týmto vírusom. K takýmto prípadom došlo vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky, najmä v Brazílii. Proti vírusu, ktorý prenášajú hlavne komáre, zatiaľ neexistuje nijaký liek ani očkovacia látka. Jediným spôsobom jeho zvládnutia je teda zatiaľ znižovanie populácie komárov.

 

Zika sa doposiaľ rozšírila do vyše 30 krajín, prevažne v Južnej a Severnej Amerike. WHO v súvislosti s ňou vyhlásila 1. februára stav medzinárodnej pohotovosti, aký naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies