Matky s deťmi do 10 rokov budú môcť flexibilne pracovať

NETKY.SK • 24 Február 2015, 15:21 • 2 min
Matky s deťmi do 10 rokov budú môcť flexibilne pracovať

BRATISLAVA - Matky, ktoré majú dieťa mladšie ako desať rokov, budú mať možnosť flexibilného pracovného času.

slovakia

left justify in out

Umožní im to národný projekt Rodina a práca, ktorého autorom je ministerstvo práce. Na zosúladenie rodinného a pracovného života žien, resp. ľudí s rodičovskými povinnosťami, pôjde 22 959 999,98 eura z Európskeho sociálneho fondu.

 

Zamestnávatelia môžu o podporu na novovytvorené pracovné miesta pre matky s deťmi do 10 rokov žiadať do 31. júla. Na stránke rezortu práce nájdu všetky potrebné dokumenty i žiadosť o poskytnutie financií. V rámci projektu však môžu zamestnávatelia dostať tiež príspevok na tých zamestnancov, ktorí sa vracajú späť do práce po rodičovskej dovolenke a majú záujem o flexibilný pracovný čas. Ako ďalej informuje rezort práce na svojej internetovej stránke, projekt Rodina a práca prispeje k zlepšeniu podmienok pre zosúladenie rodinného a pracovného života. O prostriedky sa môžu uchádzať zamestnávatelia zo všetkých krajov, s výnimkou Bratislavského. 

 

Realizátorom projektu je Implementačná agentúra pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia. "Ženy s malými deťmi sú na trhu práce ohrozenou skupinou," píše ministerstvo. Cieľom národného projektu je tak podporiť tvorbu prorodinného pracovného prostredia a podmienok pre zosúladenie rodinného a pracovného života. Takisto má pomôcť vytvoriť flexibilné formy práce pre ženy s malými deťmi. 

 

Cieľových skupín projektu je viac. Jednak sú to najmä ženy s deťmi v predškolskom veku, ale aj uchádzači či záujemcovia o zamestnanie s rodičovskými povinnosťami. Projekt sa taktiež zameriava na zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby či malých a stredných podnikateľov. 

Medzi špecifické ciele patrí podpora zamestnanosti žien s deťmi vo veku najmä do šesť rokov cez vytváranie flexibilných foriem práce, podpora služieb starostlivosti o deti ľudí s rodičovskými povinnosťami, informačná kampaň na tému zosúladenia rodinného a pracovného života a expertná podpora vytvárania podmienok pre zosúladenie rodiny a práce pre rodičov u zamestnávateľov. 

 

"Ak nevytvoríme dostatočné podmienky pre ženy, aby boli ekonomicky nezávislé, aby plnohodnotne pracovali a aby boli súčasťou plnohodnotnej práce, nebude tendencia ďalšieho znižovania rozdielu medzi nimi a mužmi,“ povedal štátny tajomník rezortu Jozef Burian. Prvou fázou projektu je vytvorenie podmienok pre tzv. detské kútiky, firemné jasle či družiny. Podľa jeho slov ide v podstate o vytvorenie podmienok, aby boli ženy-matky bez problémov zaradené do pracovného procesu a zároveň aby neboli v dôchodkovom veku vystavené ekonomickej nestabilite či chudobe. Ďalšou fázou je vytvorenie či umožnenie flexibilného pracovného času pre mamu, ktorá má deti, aby dokázala zosúladiť pracovný a rodinný život. Ide o vytváranie čiastkových pracovných úväzkov, zdieľanie pracovného miesta či možnosti práce z domu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies