Matku za týranie dieťaťa zavrú päť rokov, dieťa dokonca obhrýzali hlodavce

NETKY.SK • 18 Január 2017, 14:28 • 2 min
Matku za týranie dieťaťa zavrú päť rokov, dieťa dokonca obhrýzali hlodavce

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes uložil trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne pre 25-ročnú Vieru Fízikovú zo Šášovského Podhradia v okrese Žiar nad Hronom. Fíziková zanedbala starostlivosť o svojho 21-mesačného syna Petra, čo po náhlej strate vedomia vyústilo do jeho hospitalizácie.

slovakia

left justify in out

Fíziková a jej príbuzní mali 30. januára 2013 kar, pretože Viere zomrela svokra. Okolo polnoci Viera počula syna plakať a našla ho ležať na zemi pri posteli. Pretože chlapča na oslovenie nereagovalo a strácalo vedomie, privolali sanitku. V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici zistili, že dieťa je podvýživené, na hlave a na tele má staršie i čerstvé podliatiny a stopy po hryzení hlodavcom. Vyšetrením sa zistilo aj vnútrolebečné krvácanie s opuchom mozgu a chlapček mohol zomrieť, ak by ho neboli hospitalizovali.


I keď matka tvrdila, že syn utrpel podliatiny pádom na zem, podľa znalkyne poranenia vznikli úderom tupým predmetom a nie naraz. Chlapec mal iba deväť kilogramov, pričom priemerná norma pre daný vek je 12 až 16 kilogramov. Pri vyšetrovaní prípadu sa zistilo, že o dieťa sa v neprítomnosti matky starali jej príbuzní. Fíziková chodila nakupovať a tiež sa zaoberala prostitúciou. Všetci tvrdili, že matka sa o chlapca starala a popreli, že by ho bila ona, či niekto iný. Podľa znalkyne však celkový stav chlapca potvrdil, že šlo o závažné zanedbávanie adekvátnej rodičovskej starostlivosti. U chlapca zistili syndróm týraného dieťaťa, čo sa prejavilo na jeho fyzickom i psychickom stave.


Chlapca po trojtýždňovej hospitalizácii umiestnili v detskom domove, kde sa jeho stav zlepšil, začal chodiť a rozprávať. Matka sa o neho prestala zaujímať. Petra mala s mužom, ktorý sa dostal do výkonu trestu. Začala žiť s Júliusom Fízikom, s ktorým majú dve maloleté dcéry.


Okresný súd v Žiari nad Hronom po rozsiahlom dokazovaní uznal Fízikovú za vinnú zo zločinu týrania blízkej osoby a z prečinu krádeže. Uložil jej za to podmienečný trest tri roky s probačným dohľadom súdu v skúšobnej štvorročnej dobe. Fíziková týranie poprela na okresnom i odvolacom súde. Priznala iba, že kradla mäsové výrobky v jednom z obchodných reťazcov.


Proti rozsudku sa odvolala prokuratúra, požadujúca pre Fízikovú vzhľadom na následky týrania chlapca nepodmienečný trest. Krajský súd žalobcovi vyhovel a uložil Viere Fízikovej päť rokov odňatia slobody nepodmienečne v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Predseda senátu nariadil aj výkon trestu a Fízikovú do väzenia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies