Matku 7 detí obvinenú z vlastizrady prepustili v Rusku na slobodu

NETKY.SK • 4 Február 2015, 07:01 • 2 min
Matku 7 detí obvinenú z vlastizrady prepustili v Rusku na slobodu

MOSKVA - Ruské orgány v utorok prepustili z vyšetrovacej väzby 37-ročnú ženu z mesta Vjazma, ktorá je podozrivá z špionáže v prospech Ukrajiny a hrozí jej prísny trest za vlastizradu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obvinenie voči Svetlane Davydovovej, ktorá je matkou siedmich detí, stále platí a v prípade usvedčenia môže stráviť vo väzení až 20 rokov. Vyšetrovatelia nezverejnili žiadne podrobnosti prípadu, podľa Davydovovej manžela Anatolija Gorlova však bezpečnostní agenti zakročili po tom, ako telefonicky upozornila ukrajinské veľvyslanectvo v Moskve na údajné vysielanie ruského vojska do susednej krajiny. Gorlov tvrdí, že jeho ženu k tomu viedli slová istého vojaka, ktoré zachytila počas jazdy autobusom. Rusko naďalej popiera, že by separatistom na východe Ukrajiny poskytovalo vojenskú podporu.

 

Ľudskoprávni aktivisti označili zadržanie Davydovovej z 21. januára za absurdný krok a petíciu na jej podporu medzičasom podpísalo takmer 30-tisíc ľudí. Opozičný poslanec ruského parlamentu Dmitrij Gudkov sa vyjadril, že obvinená nemohla vyzradiť žiadne tajomstvá, pretože k nim nemala prístup, a taktiež aj vzhľadom na pretrvávajúci postoj Kremľa, že do konfliktu na Ukrajine sa ruskí vojaci nezapájajú. Najmladšie z detí Davydovovej, ktorá je podľa manžela presvedčenou pacifistkou, má len dva mesiace. Za jej prepustenie za prihováral okrem iných aj ruský verejný ochranca detských práv Pavel Astachov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies