Matka uniesla z Holandska svoje dve deti a pridala sa s nimi k Islamskému štátu

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:57 • 2 min
Matka uniesla z Holandska svoje dve deti a pridala sa s nimi k Islamskému štátu

AMSTERDAM - Čečenská matka z Holandska vzala svoje dve malé deti do Sýrie, kde sa pridali k Islamskému štátu (IS). Informovala o tom dnes holandská prokuratúra. Je to v Holandsku prvý známy prípad, keď rodič uniesol deti a pripojil sa s nimi k uvedenej militantnej organizácii, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zabrániť 33-ročnej nemenovanej žene v odchode z krajiny nedokázali ani otec Holanďan, ktorý je s matkou detí rozvedený, ani holandské úrady. Trojica zrejme cestovala cez Európu s falošnými pasmi a pomáhali jej zahraniční náboroví agenti.

 

Matka, pochádzajúca z nepokojnej Čečenskej republiky na juhu Ruska, a jej dve holandské deti vo veku sedem a osem rokov žili predtým v meste Maastricht na juhu Holandska, ale od vlaňajšieho 29. októbra ich tam nevideli.

Riaditeľ islamskej školy, ktorú deti navštevovali, zalarmoval ich otca a informoval ho, že matka vytlačila pre seba aj pre deti letenky na let do Grécka. Teraz je už trojica podľa úradov v meste Rakka - bašte Islamského štátu na severovýchode Sýrie.

 

Podľa podozrenia prokuratúry pomáhali žene ďalšie osoby, pretože sa jej podarilo vyhnúť medzinárodnému zatykaču. Prokuratúra prípad vyšetruje.

 

Za posledné dva roky opustili Holandsko desiatky rodín s deťmi a pripojili sa k Islamskému štátu, ktorý má pod kontrolou rozsiahle územia v Sýrii aj Iraku. Toto je však prvý prípad, keď jeden rodič opustil Holandsko bez súhlasu druhého rodiča.

 

Krajinu opustila na vlastnú päsť aj približne desiatka neplnoletých osôb a pridala sa k IS - militantnej organizácii, ktorá založila v časti Sýrie a Iraku samozvaný islamský kalifát, kde sa uplatňuje puritánska podoba islamu.

 

Holandské ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že vie celkovo o 180 holandských džihádistoch, ktorí odišli z Holandska do Sýrie. Okolo 35 z nich sa vrátilo a 21 zahynulo v sýrskej občianskej vojne. Tá si už vyžiadala vyše 200.000 mŕtvych a takisto donútila milióny obyvateľov ujsť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies