Matka strelca z Washingtonu sa ospravedlnila rodinám obetí

NETKY.SK • 19 September 2013, 08:21 • 2 min
Matka strelca z Washingtonu sa ospravedlnila rodinám obetí

TRIPOLIS - Sajfa Isláma, syna zabitého diktátora Muammara Kaddáfího, prevezú z väzenia v Zintáne do metropoly Tripolis, kde sa s 37 ďalšími predstaviteľmi bývalého režimu zúčastní na prípravnom súdnom konaní. Čelia obvineniam z vrážd a iných zločinov počas občianskej vojny v roku 2011, informoval dnes líbyjský generálny prokurátor Abdal-Kádir Radwan.

slovakia

left justify in out

WASHINGTON - Matka strelca, ktorý vo Washingtone na základni námorníctva usmrtil 12 ľudí, sa ospravedlnila rodinám obetí streľby, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Cathleen Alexisová prečítala krátke vyhlásenie vo svojom dome v New Yorku, jej hlas sa triasol. Nechcela, aby ju snímala kamera a neodpovedala na otázky. Vo vyhlásení matka uviedla, že nevie, prečo jej syn Aaron Alexis urobil to, čo urobil a nikdy sa ho už na dôvody nebude môcť opýtať. Dodala, že jej syn je teraz tam, kde viac nemôže nikomu ublížiť, a tomu je rada.

Rodinám obetí streľby Alexisová povedala, že je jej veľmi ľúto, čo sa stalo a jej "srdce je zlomené". Alexisa zabili v prestrelke, ktorá ukončila jeho vyčíňanie so zbraňou. Motívy 34-ročného útočníka nie sú známe. Predstavitelia americkej justície uviedli, že Alexis počul hlasy a myslel si, že ho niekto sleduje. 

Nedávno Alexis polícii na Rhode Islande tvrdil, že počuje hlasy, ktoré ho obťažujú a chcú mu ublížiť. Nemohol spávať. Myslel si, že ho niekto sleduje a používa prístroj na báze mikrovĺn, aby mohol posielať vibrácie do jeho tela. Alexis pracoval na základe kontraktu pre americké námorníctvo, preto polícia 7. augusta vyrozumela predstaviteľov základne námorníctva Newport Naval Station. Potom už polícia o ňom nemala správy. Avšak 25. augusta Alexis pricestoval do oblasti Washingtonu a pokračoval vo svojej práci ako pracovník v oblasti IT pre počítačovú firmu, ktorej činnosť súvisela s obranou. Mal vážne psychické problémy a liečil sa na federálnom úrade pre záležitosti veteránov. Nevzali mu ale bezpečnostné previerky a pracoval ďalej.  

V sobotu Alexis navštívil strelnicu vo Virgínii, nie príliš ďaleko od hlavného mesta USA. Požičal si pušku, kúpil náboje a cvičil sa v streľbe na terč.  Alexis v pondelok ráno prišiel na rozľahlú základňu námorníctva Washington Navy Yard, ktorú chráni ozbrojená stráž a je vybavená detektormi kovov. Zamestnanci potrebujú identifikáciu, aby sa dostali cez brány a dvere.

Útočník použil svoj preukaz, aby sa dostal do objektu s krátkou zbraňou Remington 870 Express, ktorá však bola rozobraná. Potom ju vnútri sám znovu zložil, uviedol nemenovaný zdroj. Alexis začal strieľať a vzal zbraň aj príslušníkovi polície. Pálil do policajtov a zamestnancov, pričom prestrelka trvala vyše polhodinu. Podľa FBI trvá taká streľba do davu priemerne iba niekoľko minút a často sa končí príchodom polície. Alexisa v prestrelke zabili.

Medzitým americký minister obrany Chuck Hagel nariadil previerku bezpečnostných procedúr na všetkých amerických vojenských základniach po celom svete, a tiež previerku povolení na vstup.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies