Matka prosí o prepustenie zajatého novinára Stevena Sotloffa

NETKY.SK • 28 August 2014, 07:08 • 2 min
Matka prosí o prepustenie zajatého novinára Stevena Sotloffa

MIAMI - Matka amerického novinára na voľnej nohe Stevena Sotloffa, ktorého zadržiavajú ako rukojemníka islamskí militanti a vyhrážajú sa jeho zabitím, dnes poprosila o jeho prepustenie vo video odkaze adresovanom priamo únoscom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Shirley Sotloffová, ktoré žije v oblasti amerického mesta Miami, oslovila vodcu Islamského štátu v snahe dosiahnuť návrat svojho 31-ročného syna. Sotloffová povedala, že jej syn by nemal zaplatiť za akcie americkej vlády na Blízkom východe, nad ktorými nemá žiadnu kontrolu. Vysvetľovala, že ako novinár sa zaujímal o slabých a utláčaných.
      

"Chcem to, čo každá matka - vidieť deti svojich detí," uviedla. "Úpenlivo vás prosím, dovoľte mi to," dodala. Sotloffová vyslovila meno vodcu Islamského štátu (IS) Abú Bakra Bagdádího, ktorý sa označuje za kalifa zamýšľajúceho riadiť moslimský svet. Požiadala ho, aby prejavil zľutovanie a nasledoval príklad proroka Mohameda v ochraňovaní ľudí moslimského, židovského a kresťanského vierovyznania. "Vy, kalif, môžete udeliť milosť. Prosím vás, prepustite moje dieťa. Žiadam vás, aby ste využili svoju autoritu a ušetrili jeho život," povedala Shirley Sotloffová na videozázname.

 

Video odvysielala televízna stanica al-Arabíja.  Sotloffa naposledy videli v auguste 2013 v Sýrii. Militanti sa mu na videu vyhrážali smrťou, ak Spojené štáty nezastavia letecké útoky na IS v Iraku. To isté video ukazovalo aj smrť jeho kolegu, amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorému odrezali hlavu. Americká republikánska kongresmanka Ileana Rosová-Lehtinenová oznámila, že v zákulisí zisťujú ďalšie informácie o Sotloffovi a pokúšajú sa zabezpečiť jeho prepustenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies