Matka podala trestné oznámenie na štát, lebo jej synovi nezabránil ísť do Sýrie

NETKY.SK • 8 December 2014, 14:41 • 2 min
Matka podala trestné oznámenie na štát, lebo jej synovi nezabránil ísť do Sýrie

PARÍŽ - Matka, ktorej syn odcestoval bojovať do Sýrie, podala trestné oznámenie na francúzsku vládu za to, že jej neplnoletému dieťaťu umožnila opustiť krajinu.

slovakia

left justify in out

Jej teraz 16-ročný syn odcestoval z Francúzska cez Turecko do Sýrie už pred rokom. V Sýrii sa podľa matky chcel venovať humanitárnej práci. Ako dnes napísal denník Le Parisien, tínedžer je ešte stále v Sýrii a situácia, v akej sa ocitol, je nejasná.
     

Francúzska vláda v roku 2012 schválila úradné nariadenie, na základe ktorého neplnoleté osoby s platným identifikačným preukazom môžu opustiť územie krajiny aj bez súhlasu rodičov. Odvtedy z Francúzska do Sýrie cez Turecko odcestovalo popri dospelých a celých rodinách aj veľa neplnoletých dievčat a chlapcov. Podľa právničky dotknutej rodiny Samie Maktoufovej však polícia má povinnosť zastaviť dieťa, ktoré má evidentne namierené do vojnovej zóny.
     

Matka si tiež myslí, že imigračná polícia mala zastaviť jej syna, "čudného osamelého cestujúceho". Uviedla, že jej syn síce vyrastal v katolíckej kultúre, ale o islam sa začal zaujímať asi rok pred odchodom z Francúzska, a to pod vplyvom spolužiakov. Jeho správanie sa pritom nezmenilo - odmietal len jesť bravčové mäso. To, že sa chystá do Sýrie, jej zatajil. Dozvedela sa to od iných matiek zo štvrte, keď po ňom deň po zmiznutí začala pátrať. Do Turecka odcestoval s "dvoma či troma priateľmi". Momentálne je so svojím synom sporadicky v telefonickom kontakte alebo prostredníctvom odkazov v sociálnych sieťach.
     

Matka sa rozhodla podať trestné oznámenie na francúzsky štát aj ako varovanie pre ostatných rodičov, pretože si myslí, že to, čo sa stalo jej, sa môže zopakovať. 
     

Advokátka upozornila na nedbanlivosť letiskových úradov v Nice, ktorých zamestnanci v tomto prípade nijako nekonali, aj keď mesto je známe ako verbovacie centrum islamistov. Podľa Maktoufovej si "mládež zaslúži ochranu štátu", preto je odhodlaná "vytrvať až do konca" a "dosiahnuť principiálne odsúdenie štátu".
     

Ministerstvo vnútra odmieta tvrdenie, že jeho zamestnanci na letisku v Nice urobili chybu, pričom sa odvoláva na vládou prijaté nariadenie z roku 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies