Matka odsúdeného vojaka Manninga požiadala Obamu o milosť

NETKY.SK • 4 September 2013, 10:51 • 2 min
Matka odsúdeného vojaka Manninga požiadala Obamu o milosť

WASHINGTON - Právnici amerického vojaka Bradleyho Manninga, ktorého súd v auguste poslal na 35 rokov do väzenia za nebývalý únik tajných informácií, v utorok požiadali prezidenta Baracka Obamu o udelenie milosti.

slovakia

left justify in out

O podaní žiadosti na internetovej sieti Twitter informoval advokát David Coombs, ktorý takýto krok avizoval už bezprostredne po vynesení rozsudku 21. augusta. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International medzitým vydala samostatné vyhlásenie, kde vyzýva Obamu na omilostenie vojaka, keďže udelený trest podľa nej "kazí americkú bilanciu v oblasti ľudských práv" a "kontrastuje so zhovievavosťou voči osobám zodpovedným za mučenie a iné druhy závažného porušovania ľudských práv", ktoré odhalil práve Manning. Ten krátko po skončení procesu oznámil, že cíti byť ženou, a vystupuje pod menom Chelsea Manningová.

Vojenský tribunál na základni Fort Meade pri Washingtone rozhodol, že vojak uznaný vinným zo špionáže a ďalších zločinov strávi vo väzení 35 rokov. Následne by mal byť zbavený hodností a prepustený z armády. Predmetom ostro sledovaného procesu bolo zverejnenie tajných vojenských správ a depeší amerických diplomatov, ktoré Manning odovzdal skupine WikiLeaks.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies