Matka lupiča spálila diela Picassa a Matissa v peci!

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 10:10 • 2 min
Matka lupiča spálila diela Picassa a Matissa v peci!

BUKUREŠŤ/AMSTERDAM - Podozrenie, že matka jedného z páchateľov spálila sedem umeleckých diel svetoznámych tvorcov, ktoré si dvaja lupiči odniesli v októbri 2012 z galérie Kunsthal v Rotterdame, je čoraz silnejšie.

slovakia

left justify in out

V popole nájdenom v podozrivej peci sa totiž našli zvyšky priemyselne nevyrábaných malých klincov z ocele a medi, ako aj farbiva, pochádzajúcich z obdobia vzniku predmetných diel. Pre tlačovú agentúru DPA to dnes uviedol riaditeľ Historického múzea v Bukurešti Ernest Oberländerô-Tarnoveanu.

Podľa jeho slov teraz prináleží orgánom činným v trestnom konaní, aby zistili, či spálený materiál je skutočne zvyškom cenných ulúpených obrazov. Ak by sa to potvrdilo, bol by to "akt neuveriteľnej primitívnosti a neúcty", dodal. Spomínané indície sú veľmi vážne, pretože do pece v kúpeľni domu vo východorumunskej obci Carcaliu sa tieto veci nemohli dostať iným spôsobom.

Navyše sa matka jedného z páchateľov pri vyšetrovaní k spáleniu diel priznala. Po synovom zadržaní ich najskôr neustále ukrývala na novom mieste, vrátane cintorína, napokon sa v panike z odhalenia rozhodla pre spálenie diel, aby zničila dôkazy.

Prokuratúra v Bukurešti vzniesla v pondelok 15. júla žaloby voči dvom páchateľom tejto veľkej lúpeže, ako aj ich štyrom komplicom, vrátane spomínanej matky. Štyria z obžalovaných sú vo vyšetrovacej väzbe, jeden je stíhaný na slobode, jeden je aj naďalej na úteku. Termín začiatku procesu s obvinenými, ktorého dejiskom bude Bukurešť, stanovili na 13. augusta.

Sedem odcudzených obrazov, medzi ktorými boli aj diela Pabla Picassa, Henriho Matissa, Clauda Moneta a Paula Gauguina, sa nepodarilo vypátrať. Zlodeji si korisť odniesli z výstavy k 20-ročnému jubileu renomovanej galérie. Odcudzené diela boli súčasťou súkromnej zbierky moderného umenia Triton.

Išlo o dva obrazy Clauda Moneta (Most Waterloo v Londýne, Most Charing Cross v Londýne), Matissov obraz La Liseuse en Blanc et Jaune (Čítajúca žena v modrom a žltom), dielo Paula Gauguina Femme Devant une Fenetre Ouverte (Žena pred otvoreným oknom), prácu Luciana Freuda Woman with Eyes Closed (Žena so zatvorenými očami), dielo Pabla Picassa Tete d'Arlequin (Hlava harlekýna) a autoportrét Meyera de Haana. 

Hodnota zrejme spálených obrazov sa pohybovala v desiatkach miliónov eur, podľa holandských zdrojov v rozmedzí od 50 do 100 miliónov eur. Rumunské Riaditeľstvo pre organizovanú kriminalitu vyčíslilo materiálne škody v tomto prípade v prepočte na 18 miliónov eur.

Rodina vlani zosnulého rotterdamského priemyselníka Willema Cordiu, majiteľa súkromnej zbierky, z ktorej pochádzali spomínané diela, vyjadrila v reakcii na tieto správy mimoriadny smútok nad ich pravdepodobným zánikom. Aj galéria Kunsthal reagovala konštatovaním, že ide o veľkú stratu pre milovníkov umenia, ktorá v prípade potvrdenia predpokladov iba zdôrazňuje "nezmyselnosť tohto činu".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies