Matka Džochara Carnajeva: Je zatvorený ako pes

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 12:31 • 2 min
Matka Džochara Carnajeva: Je zatvorený ako pes

BOSTON - Podozrivý bombový útočník z Bostonského maratónu Džochar Carnajev sa zotavuje a pôsobí "normálne", vyhlásila jeho matka po prvom telefonickom rozhovore so synom od jeho zatknutia. Informovali o tom v stredu medzinárodná tlačová agentúra Bloomberg News a americké médiá.

slovakia

left justify in out

"Nemohla som prestať plakať," uviedla novinárom v stredu neskoro večer Zubajda Carnajevová v telefonickom interview z Machačkaly, hlavného mesta ruskej Dagestanskej republiky. "Povedal mi: 'Som úplne v poriadku, rany sa mi hoja. Všetko je v Božích rukách. Buď trpezlivá. Všetko bude dobré.'"

Carnajev (19) je obvinený z uskutočnenia útoku na Bostonskom maratóne z 15. apríla, ktorý pripravil o život troch ľudí a zranil ďalších vyše 260 osôb. Podľa obvinenia ho spáchal spolu so starším bratom Tamerlanom, ktorý zomrel po prestrelke s políciou.  Džochara Carnajeva zatkli 19. apríla a zadržiavajú ho v mužskej federálnej väzenskej nemocnici v meste Ayer v štáte Massachusetts, neďaleko Bostonu. Zotavuje sa tam zo strelnej rany na krku. V prípade usvedčenia mu môže hroziť trest smrti.

Matka o synovi po telefonáte povedala: "Duševne je normálny, ale to dieťa je šokované. Bolo naozaj ťažké počuť ho a preňho bolo ťažké počuť mňa. Náš rozhovor prebiehal veľmi pokojne. Je to moje dieťa; viem, že je tam zatvorený ako pes, ako zviera." Telefonát trval približne šesť minút, poinformovala matka a dodala, že jej sľúbili jeden telefonát mesačne.

Obhajcovia zrejme pripíšu účasť Džochara Carnajeva na útoku "veľmi silnému vplyvu" 26-ročného brata Tamerlana, vyhlásil právnik Harvey Silvergate. Tamerlan Carnajev "bol zrejme zatrpknutý a nebezpečný človek a je známe, že starší súrodenci majú nesmierny vplyv na mladších súrodencov", uviedol obhajca minulý mesiac v interview.

Džochar Carnajev najprv komunikoval s vyšetrovateľmi prikyvovaním a písomne. Potvrdil tak, že iba on s bratom sú zodpovední za bombové útoky a že ich motivoval extrémistický islam. Takisto naznačil, že nie sú napojení na žiadnu známu teroristickú či militantnú skupinu.

Bratia Carnajevovci boli schopní takého zločinu, uviedol v stredu na svojej webovej stránke čečenský líder Ramzan Kadyrov. Hoci sú Čečenci, nemali nijaké prepojenie s čečenským regiónom, dodal Kadyrov.

"Preveril som si informácie o bratoch cez vlastné kontakty. Tí, čo ich dobre poznali, tvrdia, že boli schopní uskutočniť protizákonné činy v akejkoľvek krajine," napísal čečenský líder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies