Matka bojuje za to, aby jej syna diagnostikovali ako závislého na video hrách

NETKY.SK • 12 Jún 2018, 19:45 • 2 min
Matka bojuje za to, aby jej syna diagnostikovali ako závislého na video hrách

LONDÝN - Zúfalá matka bojuje za to, aby jej dieťa diagnostikovali ako závislé na videohrách a mohlo tak dostať bezplatnú liečbu. Tvrdí, že videohry mu zničili život.

slovakia

left justify in out

Kendal Parmar sa pokúša od britskej Národnej zdravotníckej organizácie (NHS) získať potvrdenie, že jej 15-ročný syn je patologicky závislý na videohrách. Pred tým bol jej syn nadaný športovec, v škole mal dobré výsledky, bol súčasťou rodiny a dalo sa s ním normálne rozprávať.

 

Po tom, ako u neho prepukla závislosť, sa všetko zmenilo. Nič na svete ho nezaujíma, celé dni len hrá videohry na internete, aktuálne má najobľúbenejšiu Fortnite. Okrem toho iba občas spí. Jeho svet sa zúžil na priestor ohraničený počítačom a postelou (+WC). Kendal tvrdí, že syna úplne stratila a nie len ona, ale celá rodina. Dokonca už rok ani nechodí do školy.

 

"Najhoršia na tom je izolácia od nás všetkých, je odcudzený v našom vlastnom dome, stratili sme ho... hoci vieme, že je tu," povedala Kendal pre Telegraph a pokračovala: "Je to srdcervúce, keď vidím ako mrhá svojim životom, stále je len on-line. Nemá priateľov, predtým bol veľmi populárny, ale všetko to zmizlo a žije len v on-line svete, offline svet pre neho neexistuje."

 

„Nekomunikuje s nikým z rodiny, nejde sa prejsť. Niekoľkokrát som sa mu pokúšala vziať jeho konzoly, ale potom je príliš agresívny,“ dodala.

 

"Situácia pre rodičov alebo mladých ľudí, ktorí sa snažia získať pomoc prostredníctvom zdravotníckych služieb, je ťažká. Naše modely sú zastaralé," povedal pre TV News Dr. Richard Graham, ktorý založil jedno z prvých centier na liečbu závislostí v Spojenom kráľovstve.

 

"Ľudia, ktorí nedostávajú potrebnú pomoc, trpia a závislosť na videhrách sa pomaly stáva problémom verejného zdravia. Nemôžeme čakať - musíme to riešiť hneď teraz," vysvetlil.

 

Svetová zdravotnícka organizácia považuje hranie videohier na internete za poruchu duševného zdravia, jednotlivé štáty sa k tejto problematike stavajú svojsky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies