Matka 10-ročnej rómskej rodičky nechápe, prečo ten rozruch

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:18 • 2 min
Matka 10-ročnej rómskej rodičky nechápe, prečo ten rozruch

Matka 10-ročnej rómskej rodičky nechápe, prečo ten rozruch

slovakia

left justify in out

Rómka z Rumunska, ktorej desaťročná dcéra minulý týždeň porodila v Španielsku, dnes vyjadrila nadšenie z toho, že má novú vnučku. Vyhlásila, že nechápe, prečo pôrod jej dcéry každého šokoval, a už vôbec nie, prečo vyvolal medzinárodnú senzáciu.
      Dcéra porodila v nemocnici, podľa jej vyjadrenia nemala pri pôrode žiadne problémy a jej aj dieťatku sa darí dobre.
      Španielske orgány zverejnili iba veľmi málo podrobností, aby chránili súkromie maloletej rodičky. Médiá dnes obšírne informovala jej matka, tridsiatnička Olimpia, ktorá s reportérmi hovorila pred skromným bytovým domom v juhošpanielskom meste Lebrija, kde rodina žije.
      Povedala, že otec bábätka má 13 rokov a zostal v Rumunsku, pretože už s jej dcérou nechodí. Uviedla, že ona aj dcéra patria k rumunským Rómom a u nich je zvykom, že sa dievčatá vydávajú mladé, aj keď je to v Rumunsku nezákonné. Dcéra vraj prišla za mamou do Španielska asi pred troma týždňami a ona aj vnučka s ňou plánujú zostať.
      V Španielsku pôrod maloletej vyvolal veľké pobúrenie. Podľa španielskych zákonov je sex s osobou mladšou ako 13 rokov sexuálnym zneužívaním, aj keby s ním dotyčná osoba súhlasila. Podľa pracovníka španielskeho ministerstva spravodlivosti, ktorý si neželal byť menovaný, je tento prípad však špecifický, pretože predpokladaný otec je mimo Španielska a tiež je maloletý.
      Rumunské zákony povoľujú dievčatám sobáš od 16 rokov, ak s ním súhlasia ich rodiča, inak od 18 rokov.
      Správa o 10-ročnej rodičke v rumunských médiách nevzbudila veľkú pozornosť, poznamenala agentúra Associated Press.
      V Rumunsku žije asi 1,5 milióna Rómov.

Zdroj: Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona