Matica slovenská predáva majetok, prepúšťa ľudí a potrebuje aj pôžičku

NETKY.SK • 8 September 2014, 15:43 • 2 min
Matica slovenská predáva majetok, prepúšťa ľudí a potrebuje aj pôžičku

MARTIN - Matica slovenská predáva majetok, prepúšťa ľudí a potrebuje aj pôžičku. Ekonomická situácia Matice je podľa poslanca NR SR Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zúfalá a aj samotní matičiari sa pýtajú, či tejto 151-ročnej verejnoprávnej inštitúcii nehrozí zánik.

slovakia

left justify in out

Viskupič počas dnešného poslaneckého prieskumu Výboru pre kultúru a médiá NR SR v martinskom sídle Matice slovenskej konštatoval, že ešte ani v septembri nemá Matica schválený rozpočet na rok 2014 a v situácii okolo strateného Národného pokladu sa nič nezmenilo. Šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) povedal, že Matici zánik nehrozí, ak nájde svoje opodstatnenie v dnešných moderných časoch, pričom pripomenul, že na Maticu sa s otázkami obracia stále veľa zahraničných Slovákov. Ďalšia členka výboru Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) má po dnešnom poslaneckom prieskume pocit, že v Matici je stále nejaká osoba alebo duch, ktorý Matici škodí.

 

Podľa šéfa Matice Mariána Tkáča má slovenská kultúrna ustanovizeň finančné problémy, pretože stavia nový závod pre Neografiu a všetky tohtoročné dividendy z tlačiarne išli tam. „Vybavujeme pôžičku, aby sme tento rok prežili. Znížili sme počet zamestnancov, 12 ľudí už v Matici nepracuje, niektorí boli v dôchodkovom veku, niektorí nepodávali také výkony, ako by bolo vhodné. Je fakt, že majetok, ktorý nepotrebujeme, sme začali predávať. Napríklad na čo je Matici slovenskej kaštieľ v Necpaloch, ktorý je kultúrnou pamiatkou a ktorý nevie využiť,“ povedal Tkáč s tým, že parlamentným poslancom odovzdal materiál, z ktorého jasne vyplýva, že Matica oddelene eviduje a financuje veci zo štátnych a z neštátnych prostriedkov. „Problém je v tom, že tých neštátnych zdrojov máme málo,“ uviedol Tkáč a dodal, že aj preto Matica uvažuje, ako využiť napríklad starú budovu Neografie či rekreačné zariadenie v Santovke, teda majetok, ktorý Matica nepotrebuje, ale naopak, má problémy, aby ho udržiavala. Tkáč zároveň ubezpečil, že tlačiareň Neografia ako taká nie je na predaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies