Matica slovenská podáva ďalšie trestné oznámenia v kauze národný poklad

NETKY.SK • 13 September 2011, 19:34 • 2 min
Matica slovenská podáva ďalšie trestné oznámenia v kauze národný poklad

Matica slovenská podáva ďalšie trestné oznámenia v kauze národný poklad

slovakia

left justify in out

img

Matica slovenská (MS) podáva trestné oznámenia na bývalého predsedu a ďalších funkcionárov za straty majetku a poškodzovanie dobrého mena Matice. Informoval o tom dnes na stretnutí s novinármi predseda MS Marián Tkáč.
Trestné oznámenia smerujú priamo na bývalého predsedu MS Jozefa Markuša, správcu Nadácie Matice slovenskej Vojtecha Porubského a bývalého predsedu Krajskej rady MS v Nitrianskom kraji Júliusa Žúbora.
Ide o prvé trestné oznámenia na konkrétne osoby. Ešte v apríli podalo vedenie MS trestné oznámenie, no na neznámeho páchateľa. Dôvodom je najmä investovanie peňazí aj z národného pokladu do dnes krachujúceho Podielového družstva Slovenské investície (PDSI). Matica tak zároveň v súčasnosti posiela listy všetkým poškodeným ľuďom s ponukou, že ich bude bezplatne zastupovať v prípade krachujúceho PDSI a pokúsi sa získať aspoň časť ich peňazí naspäť.
"Ako nástupcovia cítime morálnu zodpovednosť a snažíme sa im pomôcť," povedal predseda MS Marián Tkáč. Poškodených ľudí je približne 3500. "Zatiaľ sa nám podarilo získať na našu stranu asi 30 percent týchto ľudí," dodal Tkáč.
Celková suma investovaných peňazí dosahuje približne 26 až 30 miliónov eur, z toho približne milión eur je z národného pokladu. Celú sumu sa však podľa Tkáčovho predpokladu zrejme nepodarí získať späť. "Odhadujem, že z tých 30 miliónov eur je reálne, že sa vráti možno jedna tretina," doplnil Tkáč.
Matica by chcela tiež dosiahnuť, aby vedenie PDSI priznalo chybu, čo by ľuďom umožnilo dostať späť aspoň nejaké peniaze. "V tej chvíli môže poisťovňa, v ktorej bolo pre pochybenie vedenie PDSI poistené, vyplatiť aspoň zopár miliónov eur, ktoré by mohli poškodení klienti získať,“ vysvetlil Tkáč.
Matica slovenská sa zároveň na sneme, ktorý sa bude konať v sobotu 17. septembra v Martine, pokúsi zmeniť stanovy. Tým by bolo možné vylúčiť z výboru funkcionárov, ktorý podľa súčasného vedenia poškodili dobré meno MS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies