Matica slovenská kritizuje vízie strany Most-Híd o vzdelávaní

NETKY.SK • 28 August 2014, 13:22 • 2 min
Matica slovenská kritizuje vízie strany Most-Híd o vzdelávaní

BRATISLAVA - Predstavy strany Most-Híd o vzdelávaní sa nepozdávajú Matici slovenskej.

slovakia

left justify in out

"Sme presvedčení, že prezentovaná programová vízia strany Most-Híd Vzdelávacia politika – Občianska vízia 2016 ide proti zámeru zvyšovať kvalitu slovenského školstva ako celku," uvádza sa v stanovisku Matice slovenskej, pod ktorým sú podpísaní jej predseda Marián Tkáč a správca Maroš Smolec. Podľa nich niektoré požiadavky Mosta-Híd prinesú najmä členom maďarskej národnostnej menšiny namiesto kvalitného vzdelania separáciu.

 

"Požiadavky typu vytvorenia regulačného prostredia, „ktoré podnecuje a podporuje autonómny samorozvoj“, absolvovanie prvých osem tried každým dieťaťom v mieste svojho bydliska v materinskom jazyku, posilnenie siete vzdelávacích inštitúcií s vyučovacím jazykom maďarským od materských škôl až po vysoké školy, obnovenie siete inšpektorov národnostného školstva či vytvorenie národnostného výskumného a rozvojového centra nie sú naozaj „občianske“, ale len „národnostné“," uvádza sa v stanovisku Matice. Podľa nej nemajú za cieľ zabezpečiť pre národnostné menšiny, najmä pre maďarskú, prístup ku kvalitnému vzdelaniu. Namiesto toho požiadavky prinesú podľa Matice len separáciu a zamedzia členom menšiny prístup k uplatneniu sa na celoslovenskom trhu práce. "Preto upozorňujeme na jej falošnosť a škodlivosť," uvádza o vízii strany Matica slovenská. "Napokon, ak majú občania Slovenska záujem o kvalitné vysokoškolské vzdelávanie v maďarskom jazyku, je zavedenie ďalších študijných programov na vysokých školách v Komárne a v Nitre v maďarskom jazyku horším i nákladnejším riešením, ako v rámci spolupracujúcej Európy podporiť štúdium takýchto záujemcov na univerzitách v Maďarsku," dodávajú predstavitelia inštitúcie. 

 

Strana Most-Híd prezentovala v auguste svoju predstavu o vzdelávaní v rámci strategického materiálu strany s názvom Občianska vízia 2016. Predseda strany Béla Bugár informoval, že chce pre maďarskú menšinu školskú a kultúrnu samosprávu. Most-Híd je napríklad za zavedenie špecifických predmetov pre „maďarské školy“. Ide o predmety, na ktoré podľa strany nie je možné používať učebnice preložené zo slovenčiny, napríklad slovenský jazyk a literatúra, dejepis, maďarský jazyk a literatúra, hudobná výchova. Geografické názvy podľa strany musia byť v učebniciach najskôr napísané v jazyku národnostnej menšiny a až potom v zátvorke v štátnom jazyku. Strana je tiež napríklad za to, aby prvých osem tried absolvovali žiaci v mieste svojho bydliska v materinskom jazyku. Ak to v niektorých miestach Slovenska nebude možné, mala by sa vytvoriť sieť školských autobusov. Most-Híd požaduje, aby sa obnovila sieť inšpektorov národnostného školstva, ktorí ovládajú vzdelávací jazyk školy a vykonávali by sústavný dozor vzdelávacích inštitúcií s vyučovacím jazykom maďarským na juhu Slovenska. Strana by tiež chcela nové študijné programy na Univerzite Jánosa Selyeho v Komárne, ktoré by reagovali na potreby pracovného trhu južného Slovenska či posilnenie vzdelávania v maďarčine na Fakulte stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies